Kontserdimajas kõlab brasiilia muusika

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiili duo Daniel Marques - Sergio Krakowski esinevad koos Eesti laulja-instrumentalisti Ele Raikiga.
Brasiili duo Daniel Marques - Sergio Krakowski esinevad koos Eesti laulja-instrumentalisti Ele Raikiga.

Homme, 2. juulil kell 20 esineb Pärnu kontserdimaja kammersaalis kavaga Musica Brasileira Brasiilia duo Daniel Marques - Sergio Krakowski koos Eesti laulja-instrumentalisti Ele Raikiga.


Publiku ette tuuakse omanäoline kava Brasiilia traditsionaalse ja modernse muusika sulamist. Nautida saab Brasiilia rütmide värvikirevust, ladinaameeriklaste loomuomast emotsionaalsust ja muusikute improvisatsioonivabadust.



Noored ja andekad brasiillased


Daniel Marquesi (sündinud 1979) kui Rio de Janierost pärit nii akustilist kui elektrikitarri valdavat muusikut iseloomustab rütmiline ja energiline mängustiil, mis mõjutatud Brasiilia eri rütmidest (maracatu, samba, frevo, bossanoova, choro).



Marques on õppinud nimekate Brasiilia kitarristide Turibio Santose ja Marco Pereira käe all. Ta õpetab akustilist kitarri Rio de Janeiro föderaalses ülikoolis (UFRJ), kus kirjutab magistritööd traditsioonilise Põhja-Brasiilia muusikastiili frevo teemadel.



2002. aastal võitis muusik noore solisti Maestro Eleazar de Carvalho auhinna H. Villa-Lobose kitarrikontserdi väljapaistva esituse eest. Ta on esinenud solistina koos mitme maineka Brasiilia sümfooniaorkestri ja artistiga, nagu näiteks Hermeto Pascoal, Guinga, Paulo Moura, Carlos Malta, Gilson Peranzzetta, Mauro Senise.



Marques on andnud brasiilia instrumentaalmuusika meistriklasse Ladina-Ameerika ja Euroopa ülikoolides. Tema esimene sooloalbum "Carnaval de Perneta" ilmus 2008. aasta suvel.



Sergio Krakowski (1979) alustas oma professionaalset muusikuteed 18aastasena, mängides Rio de Janeiro klubides. Ta on end eriliselt pühendanud brasiilia muusikastiilile nimetusega choro, mis eeskätt võlub oma väljendusvabadusega. Krakowski mängu iseloomustab ekspressiivsus ja polürütmika kasutus.



22aastaselt liitus ta ansambliga Tira Poeira ja on nüüdseks esinenud nii Brasiilia kui Euroopa artistidega, nagu Maria Bethānia, Lenine, Zélia Duncan, Olivia Hime, Francis Hime, Bnegćo ja Beth Carvalho, samuti Belgia multiinstrumentalisti ja laulja David Linxi ja Itaalia laulja Christina Renzettiga.



2005. aastast on Sergio andnud brasiilia rütmide meistriklasse nii Milanos, Londonis, Brightonis, Montpellier's, Perpignanis, Amsterdamis, Stockholmis, Barcelonas kui Uruguays. 2007. aastast elab Krakowski Pariisis, kus muu hulgas tegeleb arvutimuusika projektidega.



Peale muusika on tal magistrikraad matemaatikas ja praegu kirjutab ta doktoritööd matemaatikas Brasiilia ja Ladina-Ameerika juhtivas matemaatikainstituudis IMPAs (Instituto Nacional de Matematica Pura e Aplicada).



Eesti laulev oboeneiu


Ele Raik (1982) on lõpetanud Eesti muusikaakadeemia oboe erialal. Jazz'ilauljana on ta esinenud ansamblitega juba kümme aastat ja teinud koostööd nii Eesti jazz'imuusikutega (Mart Soo, Toivo Hunt, Siim Aimla, Teet Raik, Ara Yaraljan) kui muusikutega Mehhikost, Soomest ja Brasiiliast.



Ele Raik on laulnud mitme koosseisuga Eesti suurtel muusikafestivalidel, nagu "Jazzkaar", "Tudengijazz", "Tabasalu Bigbandfest", "Jazz'is ainult tüdrukud", Viljandi pärimusmuusika festival. 2006. aastal andis ta kontserte Mehhikos Veracruzi osariigis Xalapa riiklikus teatris (Teatro del Estado) Edgar Dorantese jazz-kvarteti ja pianist Leo Coronaga. Ta on osa võtnud lauluvõistlustest, võites auhindu.



2001, 2002 ja 2006 esines Ele Raik edukalt "Nõmme Jazzi" noorte lauljate konkursil. 2001. aastal pälvis ta kolmanda koha improvisatsioonivõistlusel "Saaremaa valss". 2007. aastal valiti finalistiks Soomes XII rahvusvahelisel jazz'ilauljate konkursil "Lady Summertime". Praegu töötab Ele Raik oboe- ja inglis-sarvemängijana rahvusooper Estonia sümfooniaorkestris ning lõpetab sel aastal Eesti diplomaatide kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles