Emil Rutiku nägi Poolas, kuidas jaapanlane mängis Texase bluusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emil Rutiku
Emil Rutiku Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Eesti bluusi lipulaeva Compromise Blue solist Emil Rutiku tutvustas oma ilusamaid muusikaelamusi.



Milline oli viimane tõeliselt hea kontsert, mida külastasite?

See oli festival Poolas, kus käisime mängimas. Kohtasin seal üht eakat daami Pariisist, kelle häälematerjal meenutas Janis Joplini oma – väga ekspressiivne. Seda Nina Van Horni nimelist naist saatis ülimalt maitsekas ja professionaalne bänd jaapanlasest kitarristiga. Kujutad ette? Ei ootaks ju, et Pariisist pärit artistil, kes laulab Texase bluusi, on jaapanlasest kitarrist. Kontserdielamus viis välja selleni, et kutsusime sama artisti Haapsalu bluusifestivalile mängima.



Kui rääkida muusikaelamustest üldiselt, siis viimase sain ma Saaremaal turismitalus, mida pidas üks soomlanna. Õhtusöögiks toodi lauale road, kõik istusid lauda ja ühtäkki hakkasid nad oma tütrega koos laulma. See oli nii uskumatult ilus ja ehe. Võõrustajad tundsid heameelt külaliste üle ja otsustasid teha selle puhul ühe loo.



Minu muusikamaitse on tegelikult seinast seina. Üks elu meeldejäävamaid elamusi tuli New Yorgist, kus esines Pakistanist pärit meeskoor, koos pillidega ja seitsmehäälselt.



Eestist meenub mõne aasta tagune James Browni esinemine ja muidugi Phil Collinsi kontsert Saku Suurhallis, mis tõestas, et ka selles kohas on võimalik teha head sound’i.



Mis muudab kontserdi eriliseks?

Esmatähtis on, et muusika oleks just sinu hingele. Loomulikult on tähtsad kõik komponendid, alustades sellest, kuhu sa seisad või istud, kui oled kontserdipaika sisenenud.



Hea sound on paratamatus, ilma selleta ei saa. Minu iidoli, Ray Charlesi kontserdi Eestis rikkus ära just halb sound. Loomulikult ei mõjutanud see minu arvamust Ray Charlesist, pigem kontserdikorraldajatest.



Mõnus on, kui näed, et lavalt tuleb energiat, sest artist – see on tegelikult andmine. Artistil peab olema oskus olla alasti ning suunata oma energia ja vägi publiku poole.



Millisele kontserdile tahaksite sel suvel jõuda?


Et Eestisse on tulemas tõeline supertäht Omar Kent Dyke, kes on bluusimaailmas valgetest meestest number üks, näitab, et ka Augustibluus Haapsalus on korralikult hoo sisse saanud ja võib endale lubada oma ampluaa parimaid. Suvise nostalgiasüsti saaks kindlasti East 17 tuurilt «The Boys are Back» Pirita kloostri varemetes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles