Jänes: mul paluti «Eesti lippu» juhatada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes.
Kultuuriminister Laine Jänes. Foto: Peeter Langovits

Laulupeo lõpukõnele ühendkooride ees «Eesti lipu» dirigeerimisega punkti pannud kultuuriminister Laine Jänese sõnul tegi selle ettepaneku talle mitme kuu eest peo kunstiline juht Ants Soots.


Reedese laulupeo peaproovi ajal tuli laulukaare all seisnud laulurahvale suure üllatusena, kui dirigendipulti tõusis Jänes ning lugu läbi harjutama hakati. Tuhandete muude asjatoimetuste kõrval ununes peojuhil lihtsalt lauljaid informeerida.

Jänes tunnistas, et kui Soots tegi talle selle pakkumise juba kevadel, siis paar päeva enne pidu täpsustasid nad omavahel, kuhu hümnilik sümbollugu kavaväliselt paremini sobiks, ning Soots konsulteeris ka teiste laulupeo üldjuhtidega.

«On rumal näha minu ülesastumises poliitikat. Ministrid tulevad ja lähevad, aga laulupidu ja minu koor olid, on ja jäävad alati.»

Jänes ei mõista loo ümber kerkinud kära. «Ühegi dirigendi käest lugu ära ei võetud ja meie lipu 125. juubeliaasta puhul oli väga väärikas see kavasse lisada,» leidis Jänes.

Ta tõdes, et koorirahva jaoks jääb ta alati eelkõige dirigendiks, mitte ministriks. «Ja tõesti, pekske mind või palgiga - koorijuhti te minust välja ei saa,» lubas Jänes.

Loo täisversiooni lugege Postimehe paberväljaandest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles