Nava Lava festival pakub mitmekesist programmi

, Nava talu peremees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taagepera  loss
Taagepera loss Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Kui mulgid pidu peavad, kaotavad valla- ja maakonnapiirid tähenduse. See kehtib ka 17.–19. juulini toimuva Nava Lava festivali kohta.




Nava Lava Festival 2009 avatakse 17. juulil kell 12 Eesti Vabariigi laulupiiriposti nr 1 juures. Ürituse lükkab käima luulepäev. Esitatakse äsja meie seast lahkunud Lembit Eelmäe mulgikeelset luulet, esitletakse Jaak Kõdari uut luuleraamatut, jätkub mullune Võru-Mulgi sõpruskohtumine pilaluules Pro et Contra.

Luuleküünis toimuva luulepäeva lõpetab Viljandi kultuuriakadeemia tudengite luulekava «Ku saas, tiis taevalakke mulgu …».

Esietendub näitemäng

Kell 18 oodatakse kõiki näitemängu «Kõik läheb mööda» esietendusele. Näidend käsitleb ühe Polli-Peraküla 1912. aasta peo ettevalmistamist ja sellele järgnevat aega, viimased stseenid on aga aastast 1918. Hoolimata sellest, et näitemängu tegevus toimub keerulisel ajal, on selles esikohal siiski külaelu mahlakam pool – armastus, vigurid ja rahvalik kõnepruuk.

1912–13 olid Tsaari-Venemaa majanduse kõrgaastad ja sedavõrra oli ehk argielus lustigi rohkem. Ent ajalugu õpetab, et kõik on mööduv – sellest ka Nava Lava tänavuse külanäitemängu pealkiri.

Näidend on tõlgitud Mulgi keelde. Mängivad Arvo Raimo, Aarne Soro, Riho Rosberg, Liisa Hirsch, Aire Pajur ning tuntud Lilli isetegijad Alli Laande ja vennad Põllumäed. Vallavanemat mängib Karksi vallavanem Arvo Maling, koolijuhatajat Karksi-Nuia August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi direktor Kalle Vister.

On veel kaks tähtsat osatäitjat: Itaalia tenor ja viiuldaja Stradivari viiuliga.

Näidendi autor on ka sedapuhku Jaak Kõdar, lavastaja Silvia Soro.

18. juuli on Läti päev. Päeval esinevad Naukseni valla isetegevuslased, kes seejärel Helmesse tõttavad. Õhtul kell 18 esitatakse taas näitemängu «Kõik läheb mööda». Ja nagu ikka, on festivali teisel päeval simman, kus muusikat teeb Erich Krieger.

Tegevust lastelgi

19. juuli on lastepäev. Juba hommikul algavad mängud, töötoad ja Lilli kollitrall, mis toimub RMK korraldusel ja mida veab Lilli kultuurihing Ly Laanemets.

Erilist tähelepanu väärib algusega kell 14 etenduv täispikk lastenäidend «Hundi ja rebase lend lõunanabale», mida Karksi, Karksi-Nuia ja Lilli lapsed talv läbi õppinud on. Teksti on kirjutanud Jaak Kõdari «Kriimureinuliste lugude» põhjal Silvia Soro, kes on ühtlasi ka näidendi lavastaja. Lasteetenduste tarvis ehitati Nava tallu uus mängukoht Sauna Taga Tiigi Ääres.

Festivali lõpetab kell 16 algav näitemängu «Kõik läheb mööda» viimane seekordne esitus.

Tänavune festival, võrreldes varasematega, on Valgamaaga tihedamalt seotud: näitemängu «Kõik läheb mööda» üks telg on Taagepera loss ja selle valmimine, samuti peo korraldamine võidu Perakülaga.

Festivali toetavad Eesti Kultuurkapital, Karksi ja Helme vald ja Mulgi Kultuuri Instituut.

---------------------------------

Nava lava festival

Mängitakse ainult kirjanduslikke algu­pärandeid, mis kirjutatud Mulgimaal, Mulgi autorite poolt ja enamuses ka Mulgi keeles.

Nava Lava Festival 2009 toimub 17.–19. juulil tava­kohaselt Nava talus, mis asub Viljandi maakonnas Lilli külas (Polli Perakülas) mõni kilomeeter üle Valgamaa piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles