Bluus elab, eriti augustis Haapsalus

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airi Allvee
Airi Allvee Foto: Pm

Festival


Augustibluus


Nikolaj Andersen (Taani), Omar Kent Dykes (USA), Nina Van Horn (Prantsusmaa), Wentus Blues Band (Soome), Straight From The Jungle (Eesti) jt


14.-15. august Haapsalus






Selgusid tänavuse Augustibluusi esinejad, kellest kuulsaim on legendaarse bluusrokibändi Omar & The Howlers asutaja ja juht Omar Kent Dykes USAst Mississippist. 59-aastane Omar sai poisikesena inspiratsiooni Muddy Watersist, B. B. Kingist ja Howlin’ Wolfist, aga juba tegevmuusikuna mõjutas teda palju näiteks Creedence Clearwater Revival. Pärit McCombi linnakesest, samast paigast, kust Bo Diddley, ei saanud muusikastiili valikus kahtlusi tekkida.



Howlersi pani ta kokku 1976. aastal, pärast mitmeid rännakuid Austinis Texases kanda kinnitanuna. Omar lisas elektrilisele Mississippi/Texase bluusile üht-teist juurde ja kriitikud lisasid tema bändi stiili ette kahtluseta sõna «moodne».Viimaseil aastail on Omar Kent Dykes astunud üles eri koosseisudega, Haapsalu festivalil rokib ta Compromise Bluega. Omar on alates 2007. aastast andnud välja kaks sooloalbumit, värskelt ilmus «Big Town Playboy» leibeli Ruf alt.



Mississippi delta bluusi mängib ka Nikolaj Andersen, kuigi on Taanist pärit. Nikolaj on ühemehebänd, ta mängib korraga trumme, laulab ja viljeleb ka omatehtud pilli, mida tinglikult kitarriks võib nimetada: vineerist kõlakast, lauajupist kael,


päriskidra helipea ja tervelt kolm keelt. Tema rida on täpsemalt hill country blues. Nii ehe kui taanlase Mississippi-värk saab olla.



Põhjanaabrite Wentus Blues Bandi nimi ei pruugi teistele peale spetsringkondade palju öelda, kuid hullult kuulsa Fabulous Thunderbirdsi laulja Kim Wilson on neid kiitnud sõnadega: nende kuttide rütmibluusi üle tunneks ka Ameerika uhkust. Eriliselt selle festari jaoks kokku pandud Fabulouse tribuutbänd esineb muide Haapsalus samuti, solist Airi Allvee.



Loomulikult väärib mainimist Straight From The Jungle, meeletu koosseisuga grupp, mille pani kokku tänapäeval Costa Ricas elav Ultima Thule asutajaliige, kitarrist Slavka Kobrin. Bändi kuuluvad lisaks Kobrinile lauljad Lea Liitmaa, Tanel Padar ja Emil Rutiku, klahvpillimängija Harmo Kallaste, trummar Peeter Jõgioja ning eriti ohtralt saksofoniste: Virgo Veldi, Margus Männa ja Siim Aimla.



Bluusipidu hullutab haapsallasi ja ajutisi haapsallasi sel aastal rajult üle linna: iidses piiskopilinnuses, peaaegu sama iidses raudteejaamas, lisaks linnatänavail ja suvekohvikuis. Dai bog, kui juhtud elama Haapsalus ja bluus ei meeldi, nagu venelased ütlevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles