Šokolaadis sisalduvad flavonoidid aitavad ennetada südamehaigusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

Briti teadlaste kinnitusel võib šokolaad vähendada naistel riski haigestuda südamehaigusesse.

Teadlased valivad oma teooria tõestamiseks teist tüüpi diabeeti haigestunud ja menopausi läbinud naised, kirjutab BBC.

Katsealused peavad sööma aasta jooksul iga päev batooni šokolaadi.

Teadlaste kinnitusel sisaldab šokolaadi valmistamisel kasutatav kakaouba palju südamele kasulikke flavonoide.

Katealustele antav šokolaad sisaldab ka sojauba.

Teadlased soovivad katsega saada kinnitust teooriale, et flavonoididerikaste toiduainete lisamine menüüsse aitab ära hoida südamehaigustesse haigestumist.

Arstide kinnitusel kasvab menopausi läbinud naiste seas südamehaigustesse haigestumine risk ning eriti ohustab see teist tüüpi diabeeti põdevaid menopausi läbinud naisi.

«Hoolimata sellest, et menopausi läbinud naistel kasvab sarnaselt meestega südamehaigustesse haigestumise oht, on naisi seni vähe uuritud,» lausus katsemeeskonna juht Aedin Cassidy.

 

Cassidy sõnul loodavad nad tõestada, et flavonoidid kaitsevad südamehaiguste tekke eest.

 

Teadlaste kinnitusel on neil plaanis palgata 150 katsealust, kelle vanus on alla 70 eluaasta ja kes põevad teist tüüpi diabeeti ning kes on viimased 12 kuud tarbinud kolesterooli alandavaid ravimeid.

Flavonoidid on taimsed pigmendid, mida on kindlaks tehtud ligikaudu 4000. Flavonoidid annavad koos mitme teise pigmendiga taimeosadele kireva värvi.

Teise tüübi suhkruhaiguse korral toodab kõhunääre küll piisaval hulgal insuliini, kuid selle toime on nõrk. Veresuhkru tase on selle tõttu pidevalt liiga kõrge ja selle tagajärjel tekib hüperglükeemia.

Seda tüüpi suhkruhaiguse tekkimisel on põhjusteks ülekaalulisus, pärilikkus ehk esinemine lähisugulastel ning kõrge vanus.

Teist tüüpi suhkruhaigus kahjustab eriti suuri veresooni, soodustades nende lupjumist ning kõrge vererõhu ja südamehaiguste teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles