Itaalia peaministri villa aias on foiniiklaste matmispaik?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: AFP / Scanpix

Skandaalid Itaalia peaministri Silvio Berlusconi ümber jätkuvad.

Nüüd peab Berlusconi vastust andma sellele, kes Sardiinia saarel talle kuuluva villa aias on foiniiklaste matmispaik, kirjutab AFP.

Matmispaiga kohta saadi informatsioon internetti üles riputatud videolt, kus Berlusconi ütleb ta villasse kutsutud eskortteenuse pakkujale Patrizia D`Addariole, et ta suvituskoha aias on 30 muinashauakohta, mis pärinevad ajast enne Kristust.

Berusconi advokaat Niccolo Ghedini eitas muinashaudade olemasolu.

«Villa Certosast ei ole mitte midagi sellist leitud,» oli advokaat Ghedini napisõnaline.

Sardiini ametivõimud olid üllatunud, kui kuulsid väidetavast arheoloogilisest leiust. Seaduse kohaselt tuleb sellest teada anda ja see kuulub riigile.

Foiniikia oli ajalooline maa Vahemere idarannikul, tänapäeva Liibanoni ja Süüria aladel. Kolmandal aastatuhandel eKr. asutasid foiniiklased seal linnriigid (Tüüros, Babylos, Siidon, Arados jt.). Foiniikia vahendas  Egiptuse, Mesopotaamia ja Väike-Aasia kaubavahetust, kontrollis kaubandust ja asutas kolooniaid kogu Vahemere piirkonnas.  8. – 7. sajandil eKr. allus Foiniikia Assüüriale, hiljem Babülooniale.  Pärsia võimu all aastast 583 eKr. toimus linnade uus tõus.  332 eKr. langesid Foiniikia linnad  Aleksander Suure ja 64 eKr. Rooma  valdusse, majanduslik tähtsus säilis  esimese aastatuhande keskpaigani.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles