Seliste ja Manõja peavad külapäevi

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manõja külakeskus.
Manõja külakeskus. Foto: Urmas Luik

Tõstamaa vallas Selistes peetakse 1. augustil külapäeva ja Manijas toimub seal sündinud ja elanud inimeste traditsiooniline kokkutulek.


Manõja päev algab saarekeskuse juures laupäeva keskpäeval avatantsuga ning toimuvad Kihnu kultuuriga seotud mängud. Kell kaheksa õhtul aga tõmbavad simmani käima Manõja Poisid.



Seliste alustab seitsmenda külapäevaga laupäeval kell 13 rahvamaja juures rahva kogunemisega, tund aega hiljem avatakse külapäev rongkäiguga rahvamaja juurest Seliste kalmistuni.



Rongkäigus kantakse Seliste endiste külade nimedega silte (Tõlli, Vihakse, Metsaküla, Päraküla, Võhma, Karuga, Puti, Seljandi, Mäeküla) ja kirikust möödudes kõlab esimest korda vastpaigaldatud kirikukell. Kalmistul mälestatakse neid lahkunuid, kes külaelule on “vürtsi andnud”.



Kalmistu läheduses oleva oja kaldal näitavad Jaak Tomsoni lillelaagri tudengid, kuidas teha kohalikust metsamaterjalidest kompositsioone. Seejärel on külalistel aega, et tutvuda kiriku, kirikumõisas asuva muuseumi ja külatoa näitusega.



Kell 17 alustatakse taidlusega rahvamajas. Seliste naised toovad lavale Oskar Lutsu lühinäidendi “Valimised”, esinevad folkloorirühm Vokiratas ja estraadipalaga astuvad üles Seliste isetegevuslased.



Seejärel algab külapulm, mida juhib pulmaisa Peeter Kaljumäe, pruutpaariks on aga vabatahtlikud. Vahepalaks esineb rahvatantsuansambel Kevade.



Pulmi on vaja, sest aastal 1939 elas Selistes 800 inimest, nüüd vaid veidi üle 170.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles