Dalai-laama: budism ja äri sobivad kokku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti vaimne juht Dalai Lama
Tiibeti vaimne juht Dalai Lama Foto: Reuters / Scanpix

Tiibeti vaimne juht,  Indias maapaos elav dalai-laama käsitleb oma uues raamatus «The Leader`s Way» (Juhi tee), kuidas budismi põhimõtteid saaks äris ja majanduses rakendada.

Dalai-laama ja Laurens van den Muyzenbergiga kirjutatud raamatus vaadeldakse ka kapitalismi ja budismi sarnaseid jooni, kirjutab Reuters.

Dalai-laama loodab, et budism aitab ärimeestel õigeid otsuseid langetada.

Paguluses elava vaimse juhi sõnul rõhutavad nii budism kui ka äri õigete valikute ja positiivsuse tähtsust.

Dalai-laama lisas, et mitte ükski firma ei õitse ilma õnnelike omanike, positiivselt meelestatud ja rõõmsate töötajate ning rahulolevate klientideta.

Raamatus käsitletakse ärielu budistlikust vaatenurgast, nagu kindla eesmärgi püstitamine, rahuliku meele säilitamine ja positiivsed mõtted. Kirjutajate sõnul peaksid ärimehed meeles pidama, et maailmas ei ole midagi püsivat või jäävat, kõik muutub pidevalt.

«Vaba turumajandus annab võimalused. Budism sobib äritegemisega väga hästi kokku. Budism aitab ärilistes ettevõtmistes positiivseks ja eetiliseks jääda ning head mainet säilitada,» lisas dalai-laama.

Dalai-laama arvates on kasumi saamine motiveeriv, kuid siiski mitte kõige tähtsam. Tema arvates on kõige tähtsam see, kuidas äritegevus kogu ühiskonnale kasu toob.

Dalai-laama soovitab ärimeestel meditatsiooniga tegeleda, palju reisivad isikud saavad seda teha ka lennureisidel ja lennujaamades ootamise ajal.

Dalai-laama sõnul ei püüa ta selle raamatuga kedagi buda usku pöörata.

«Minu eesmärk on äri- ja majandusliidritel aidata langetada tänapäeva keerulises majandusolukorras paremaid ja sobivamaid otsuseid,» nentis vaimne juht.

Ka kirjutab Tiibeti vaimne juht oma kohtumistest kommunistliku Hiina juhi Mao Zedongiga, kui viimane võrdles religiooni mürgiga. Tiibeti autonoomsuse ja religioonivabaduse eest võitlev dalai-laama ei ole Hiina poliitilisele ladvikule mitte kunagi meeldinud, vaid on pinnuks silmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles