Meister annetab pühapilte

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Valgamaal Miti külas asuv Paluveski loomekeskus korraldab 6. augustil kell 19 kohtumise Leedu ikoonimeistri Georgi Jakovleviga, kes tuleb Eestisse, et anda Tuhalaane Jumalaema Uinumise kirikule kolm ikooni.


Georgi Jakovlev on üks Baltimaade kahest vana­usuliste kiriku suurkogu õnnistatud ja ametisse kinnitatud meistrist.



Tuhalaane kiriku toetuskogu liige Jaak Tuksam ütles, et Jakovlev on sellele pühakojale maalinud ka varem: tema käe all on valminud templiikoon.


«Kolme uut pühapilti me esialgu Tuhalaande ei too, sest siin pole nii väärtusliku vara hoidmiseks sobivaid tingimusi,» lausus Tuksam.



Õigeusu kirik on Tuhalaanes seisnud 1872. aastast. 1950. aastal süttis kirik pikselöögist ning pärast seda jäi võimsa vundamendi ja tugevate maakiviseintega hoone lagunema. Viimastel aastatel on Tuhalaane kiriku toetuskogu teinud hoone taastamiseks teavitustööd ning annetusi kogunud.



Pühitsetud meistri ikoonide valmimine mängib kiriku endise hiilguse taastamises tähtsat osa.



Taieste üleandmisel Paluveski loomekeskuses musitseerivad Jaak Tuksam, Marina Kuvaitseva ja Heli Vahing. Meister Jakovlev annab kunsti-, ajaloo- ja religioonihuvilistele ülevaate ikoonimaalidest, nende traditsioonist ja maalimise tehnikast.



Korraldajad loodavad, et sündmusest tuleb osa saama inimesi nii Baltikumist kui Venemaalt. Õhtu lõpeb vaba aruteluga järve ääres.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles