Lõuna-Floridat vallutavad hiigelpüütonid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püüton
Püüton Foto: AFP / Scanpix

USA zooloogide tehtud uurimus näitas, et Lõuna-Floridas on hiigelpüütonite arv plahvatuslikult kasvanud.

Teadlased lisasid, et püütonid vallutavad uusi areaale, olles sellega kohalikule faunale ohuks, kirjutab AFP.

«Püütonid on hakanud koloniseerima alligaatorite alasid Floridas, Georgias ja Louisianas,» sõnas Florida põllumajandusteaduste instituudi esindaja Frank Mazzotti.

Florida püütonid on enamjaolt sisse toodud Myanmarist. Nad on kas omanike käest põgenenud või hüljatud.

2002- 2005. aastani püüti Floridas kinni 201 püütonit. Kohalike ametivõimude sõnul on see arv nüüdseks kahekordistunud 418-ni.

Seni suurim Floridast kinni püütud püüton oli viis meetrit pikk ja kaalus 70 kilogrammi.

Frank Mazzotti lisas, et hoolimata oma suurusest, ei ole püütonid mürgised, nad on suurepärased ujujad ja on võimelised kiiresti edasi liikuma.

«Oleme kinnipüütud püütonitele raadiosaatjad külge pannud ja saime andmed, et püütonid on paari tunniga võimelised 60 kilomeetrit ujuma,» selgitas teadlane.

Hästi kohanevad püütonid toituvad kassidest, koertest, jänestest, rebastest, pesukarudest, oravatest ja isegi alligaatoritest.

«Emased püütonid on võimelised isase spermat oma kehas hoidma ning isegi aastate pärast munema.  Umbes 45 kilogrammine emane püüton on võimeline aastas saama 60 – 80 muna,» sõnas Mazzotti.

Teadlase arvates on hästi kohastuvad ja palju järglasi saavad püütonid võimelised levima USA kõigisse lõunapoolsetesse osariikidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles