Vana toriseja ja uudishimulik rüblik lendavad majaga pilvedesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti keeles räägivad peategelased Andri Suga ja Tõnu Aava häälega.
Eesti keeles räägivad peategelased Andri Suga ja Tõnu Aava häälega. Foto: outnow.ch

Stuudio Pixar on suure ekraani jaoks mõeldud animatsioonide turul olnud tipptegija juba pea viisteist aastat.



Nende portfoolio sisaldab esimest üleni arvuti abil joonistatud täispikka multikat «Lelulugu» ja üht kõigi aegade edukamat animafilmi «Kalapoeg Nemo». Alates 2001. aastast, mil loodi parima täispika animatsiooni Oscar, on selle neljal korral võitnud Pixari toodetud film.



Õnneks pole uuenduslikkus, mis omal ajal arvuti riistvara tootnud firma aastaid tagasi tippu tõstis, piirdunud tehniliste lahendustega.


Äsja Eesti kinodesse jõudnud seikluskomöödia «Üles» on filmistuudio ühe võtmefiguuri Pete Docteri teine lavastajatöö.



Varem on mees kinolinale toonud «Kollide kompanii» ja kirjutanud loo, mille põhjal toodeti eelmise suve hitt «WALL-E».



Innovaatiliste tegelaskujude loomine paistab olevat Docteri kaubamärk. Soiku on jäänud nunnude loomakeste ekspluateerimine. Ükshaaval on armastusväärseks muudetud hirmsad koletised riidekapis, prügikoristusrobot ja nüüd ka torisev pensionär.



«Üles» jutustab loo Carl Fredricksenist, 78-aastasest vanamehest, keda hirm vanadekodusse sattumise ees innustab teoks tegema lapsepõlveunistust. Selleks kinnitab õhupallimüüjana elatist teeninud Carl oma kamina külge 10 000 heeliumiga täidetud palli.



Võidukana pilvede vahel hõljuva papi meelerahu purustab kogemata majaga koos taevasse lennanud kaheksa-aastane skaut. Sellest hetkest on vanamees ja poiss «ühes paadis» ja algab üsna ootamatute pööretega seiklus.



Juba teose esimeste minutite jooksul oskuslikult üles ehitatud sentimentaalne alatoon jääb kestma lõpuni, muutudes aeg-ajalt suisa nukraks. Vastukaaluks on film täis väga naljakaid situatsioone, mille huumoriväärtust võimendab tegelaste stiliseeritud disain. Niimoodi hästi kurva ja naljaka piiril suudavad tasakaalu hoida vähesed linateosed, esimesena meenub «Forrest Gump».



Üldlevinud arvamuse kohaselt on multikad mõeldud eelkõige lastele. «Üles» on seiklus, mis võib südamesse pugeda hoopis lapsevanematele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles