Audru kiriku taastatud orel laseb trillerid valla

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orel
Orel Foto: Erakogu

Homme, 15. augustil kell 19 musitseerib Audru kiriku orelil organist Ines Maidre.


Audru kirikuõpetaja Tiina Janno sõnade kohaselt on orel ehitatud aastal 1843, meistriks esimene Eesti soost orelimeister Georg Thal. Tegu on ainsa tema valmistatud säilinud oreliga. Pilli restaureeris 2007. aastal orelimeister Olev Kents.



“Sel suvel restaureeriti oreliprospekt tema algses värvilahenduses. Audru oreli prospekti renoveerimine on suursündmus. Prospekt on nagu oreli nägu, mis on toonud Audru pilli aastakümnete jooksul üsna nukraks jäänud fassaadile uue sära ja värvid. Kuigi oreli hing ja hääl on esmatähtsad, on tema välimuski väga oluline,” märkis Janno.



Kontsert tähistabki uue etapi algust oreli elus. Pidulikuks sündmuseks on koostatud rõõmus kava, mis Audru kiriku pisikese pillide kuninga suu rõkkama paneb.



Väikese, aga väärika kiriku oreli puhas, selge ja heledahäälne kõla inspireerib arendama linnulaulu teemat, mida võib rikastada tumedate tämbrite või säravate ja kõrgete trilleritega.



Oma kõlakarakteri poolest sarnaneb Thali orel veidi Itaalia orelitüübiga, mis on samuti väike, aga väga rõõmsa, kerge ja erksa kõlaga. Kõik kokku andiski organist Ines Maidrele idee panna kokku fantaasiakava, kus palju linnulaulu sees.



“Vanal ajal armastati väga matkida just käo iseloomulikku laulu, millele on loodud ulatuslikke klahvpillipalu. Käomatkimise kõrval on kavas lugu, milles kägu kõrvutatakse ööbikuga,” lisas organist.



Linnulaululisust leidub tema sõnade kohaselt veel paljudes muudeski teostes, mille kiired-kerged trillerid ja pidulikud fiorituurid igati meie suleliste sõprade helikunstiga sarnanevad.



Kokku kõlab kavas Bachi, Händeli, Buxtehude, Kerlli, Muffati, Pachelbeli, Mendelssohni muusika, mis enamikus kuulub aega, mil väikesed orelid olid väga moes nii kirikuis, lossides kui kodudes.



Kontserdi toimumist toetab Audru vallavalitsus. Kontsert on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles