Uus plaat: vabadussõja ehe laul

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Põldsepp aktsioonis.
Margus Põldsepp aktsioonis. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Põldsepp & Pojad


Eesti Vabadus­sõja laulud


Inglikala Grupp

Plaadi materjali, 21 pala, kogus eel­kõige Unt­sakate ninamehena tun­tud laulu- ja lõõtsa­mees Margus Põld­sepp kokku eri arhiividest. Kokku läks selleks 15 aastat. Kui enamasti on sõjalauludest tuntud Teise maailmasõja aegne repertuaar, siis sellel plaadil käsitletakse seda, kuidas iseseisvus Eestile omal ajal õieti tuli. Omal ajal sündisid kaevikulaulud sedaviisi, et üldtuntud viisile loodi lihtsalt uued sõnad, sagedasti õite karvased.



Poliitilisest korrektsusest on plaat muidugi täiesti vaba ning seda kaevikulugudelt eeldada olekski kuidagi liiast. Plaadikaanel rõhutatakse targu igaks juhuks, et tegemist on lihtsalt muusikalise dokumendiga ja plaadi autorid ei õhuta mingisugust rahvustevahelist vaenu. Just tänu autentsusele sai kogu materjal aga piisavalt ehe. Küll võetakse jutuks Tallinna lõbudaamide olukord, mõlki lüüakse sakste näod ja teenitud säru saavad tiblad. Põldsepa bravuurikas ja uljas hääl sobib suurepäraselt ning üldse on see üks ütlemata sirgeseljaline plaat nii muusikalises kui ka ajaloolises kontekstis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles