Läänemere ääres süttivad muinastuled

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas kogunevad Läänemere äärsete suurlinnade esindajad.
Tallinnas kogunevad Läänemere äärsete suurlinnade esindajad. Foto: Alo Lõhmus.

Veebiportaal Mereblog ja Rannarahva Koda kutsuvad kõiki eestimaalasi laupäeval, 29. augustil õhtul mere äärde, et süüdata küünal, tõrvik või lõkeja üheskoos tähistada Muinastulede ööd. Muinastuled palutakse süüdata õhtul kell 21.30 kõikjal Läänemere ääres.

Lääne-Virumaal süüdatakse muinastulede ööl kindlasti tuled Kunda rannas ja Mahu sadamas, kus seda traditsiooni tähistatakse juba aastaid.

Muinastulede öö traditsiooni eestvedajad on seadnud eesmärgiks, et tulesid süüdataks nii palju, et igas mereäärses kohas oleks näha vähemalt kahte tuld.

Muinastulede öö traditsiooni Eestis õhutav Mairold Vaik loodab, et tuled aitavad inimestel paremini mõista enese ja mere seost.

„Eestil on unikaalne positsioon, meil on sadu ja sadu kilomeetreid rannajoont. Me oleme igas
mõistes mereriik, kuid ometi pole enamik inimesi isegi paadiga merel käinud. Muinastulede ööga loodame kõigile meelde tuletada, et oleme rannarahvas ja tunneme koos uhkust selle üle," lisas Vaik.

Märgutulesid kasutati muistsel ajal kodutee näitamiseks neile, kes merel kui ka sõnumite edastamiseks. Vanimad kirjalikud andmed tuledega teadete edastamisest Läänemere regioonis pärinevad viikingite ajast. Siis toimis Eesti, Rootsi ja Soome ranniku laevateede ääres ühtne, ulgumerelt sisemaani ulatuv sõnumite edastamise süsteem.

Muistsete märgutulede taaselustamine algas Soome rannikul 1992. aastal.

Muinastulede Ööga soovitakse tugevdada Läänemere ranna- ja maarahva ühtsust, säilitada mere-äärset kultuuripärandit ja taaselustada rannarahvaste traditsioonid.

Tänaseks on Muinatulede Ööga liitunud juba kõik Läänemere-äärsed rahvad.

Igal aastal augusti viimase laupäeva õhtul kell 21.30 süüdatakse tuled Soomes, Ahvenamaal, Rootsis, Taanis, Poolas, Leedus, Lätis ja ka Eestis.
Lisaks randadele süüdatakse tuled ka siseveekogude kallastel.

Korraldajad ootavad infot Muinastulede ööst osavõtjate ja kõikide planeeritud muinastulede kohta veebilehel www.rannarahvakoda.ee. Korraldajad paluvad samuti eelnevalt tutvuda lahtise tule tegemise reeglitega samal veebilehel või infotelefonil 1524.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles