Marika Pärk: Muusikahooaeg algab

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kontserdimaja direktor Marika Pärk.
Pärnu kontserdimaja direktor Marika Pärk. Foto: Urmas Luik

Pärnu kontserdimaja avab täna kaheksanda kontserdihooaja, tuues lavale suurvormi üle 90 muusiku esituses: ettekandele tuleb Dmitri Šostakovitši 13. sümfoonia.


Eesti Kontsert ei ole oma kontsertide arvu eelmise hooajaga võrreldes vähendanud. “Pakume kuulamist dþässist oratooriumideni. Üllatuslikult on tänavu rohkem ehk lasteprojekte,” ütles Pärk.



Suve kokku võttes: ooperipäevade etendused läksid edukalt ning õnnestusid masule ja kõrgetele piletihindadele vaatamata, sest välisriigist ooperi toomine on paraku kulukas. Suvised kontserdid läksid korda.



Pärnu kontserdimaja direktor Marika Pärk, kuidas sel hooajal maja täidate? Kui julgelt kontserdiorganisatsioonid plaane teevad?

Praegu on mul hea meel tõdeda, et eri kontserdikorraldajad on hakanud taas väga aktiivselt saali küsima. Kui kevadel oli märgata ettevaatlikkust, siis nüüd on oktoobrist detsembrini tulemas näiteks nii Urmas Alenderi mälestuskontsert kui Hanna-Liina Võsa ja Maria Listra jõulukontsert. Küll peab ütlema, et konverentsikorraldajad hoiavad meie majast kaugemale. Suured konverentsid on ära kadunud.



Mis on uuel hooajal pisut teistmoodi?


Kammersaalis toimuvad jazz’i-kontserdid on meil sel aastal plaanitud vabamas vormis: kuulajad istuvad laudade taga. Kontserdipileti rahasse on arvestatud pokaal veini või kook ja kohv. See annab võimaluse end vabamalt tunda.



Mida eksootilist pakute?


Toome näiteks novembris kontserdimajja vokaalansambli Aba Taano Ugandast, kõlab ehe Aafrika muusika, reggae, gospel- ja räppmuusika. Mulle on samuti eksootiline Korsika meesansambel A Filetta, kollektiivi esituses kõlavad rahvalaulud ja vaimulikud hümnid. Läbi aastate on populaarsed olnud pühademuusika kontserdid. Tänavu esitavad Pärnu linnaorkestri saatel lemmikpalu Anneli Peebo ja Marko Matvere. Aasta lõpetame traditsioonilise Hennessy aastalõpukontserdiga, sedakorda esineb Eesti riiklik sümfooniaorkester Tõnu Kaljuste taktikepi all, solistiks sel aastal “Eurovisioonil“ Rootsit esindanud metsosopran Malena Ernman.



Sel hooajal oleme varasemast rohkem mõelnud laste peale. 19. septembril etendub Piret Ripsi ja Leelo Tungla muusikal “Kiviaja Kalle”, kus vahvasti astuvad üles Pärnu linna omad noored lauljad ja tantsijad.



Senisest rohkem näeb meie publik balletti. Vanemuise teater toob kontserdimaja lavale juba septembris Oskar Lutsu “Kevade” ainetel kirjutatud balleti, kus näiteks Arno Tali rolli tõlgendab jaapanlasest tantsija. Samuti toob Vanemuine siia draamaetenduse - Franz Kafka “Lossi”.



Mida 10. septembril avakontserdil kuuleb?


Kontsert sünnib koostöös Eesti riikliku sümfooniaorkestriga ning laval on üle 90 muusiku. Ettekandele tuleb Dmitri Šostakovitši 13. sümfoonia “Babi Jar”, mille esitavad Eesti rahvusmeeskoor ja bassihääl Lätist - Roman Polisadov. Dirigeerib Nikolai Aleksejev. Kontserdi teises pooles esitab Robert Schumanni klaverikontserdi pianist Peeter Laul.



Kuni laupäevani kestab Eesti Kontserdi sooduspiletite kampaania, mille raames kõik kontserdipiletid kuni hooaja lõpuni on 30 protsenti soodsamad, välja arvatud lastekontserdid ja Hennessy aastalõpukontsert. Pileteid on võimalik osta Pärnu kontserdimaja kassast ja meie piletikeskusest Pärnu Keskuses, mis on avatud ka pühapäeviti. Hooaja lastekontsertide piletite soodusmüük oli juba ära.



Kontserdimajas on avatud väikese pausi järel taas kohvik Cello, kus muu hulgas pakutakse näiteks päevasuppi. Kontserdi vaheajaks on seal võimalik kaaslase rõõmustamiseks laud ette tellida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles