Online-intervjuu: küsimustele vastas Hannaliisa Uusma

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM02:ETV-ER JALGPALL : TALLINN, EESTI,23SEP05-
ETV ja ER kohtumist jalgpallis Kadrioru staadionil. Pildil on CHALICE ja HANNALIISA UUSMA
pl/ Foto PEETER LANGOVITS POSTIMEES
TLNPM02:ETV-ER JALGPALL : TALLINN, EESTI,23SEP05- ETV ja ER kohtumist jalgpallis Kadrioru staadionil. Pildil on CHALICE ja HANNALIISA UUSMA pl/ Foto PEETER LANGOVITS POSTIMEES Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Täna vastas meelelahutusportaali Elu24.ee küsimustele muusik Hannaliisa Uusma.

Kuidas jõudsid laulmise juurde ja millest tulevad selliste laulude ideed?

Ei saa salata, laulmise pisik on mul juba õige pisikesest peale sees. Laulude ideede kohta oleks kõige pädevam vastama ehk ansambel HU? lahutamatu liige Leslie Da Bass, kes on HU? loomingu valdavaks autoriks.

Kuna meie bandi nägemus ja arvamus heast ja kvaliteetsest muusikast ning lüürikast on üsna ühene siis julgen kinnitada, et enamike lugude idee on tulnud elust enesest.

Kindlasti ei ole ühegi loo sõnum n-ö maha viksitud kindlatelt prototüüpidelt ja igas loos on midagi ka meist endist!

Kui palju Sa ise võtad osa meloodia ja laulusõnade loomisest?

Olen veel üsna arg kirjutaja. Võibolla isegi mitte arg kirjutaja vaid pigem enda arvates veel pisut toores oma looduga välja tulemaks.

Viiside poole pealt löön ka ise aktiivselt kaasa saades eelnevalt uue loo viisis orienteerumiseks lihtsustavad juhised näiteks Leslielt, kes tavaliselt enne salvestust mulle meloodiad ette ümiseb.

Albumil "Film" on küll üks puhtalt minu viisi ja sõnadega lugu Peegel, mida ma aga ülejäänud Hu? loomingust hetkel esile ei tõstaks!

Üldiselt toimib meie bänd kenasti loogika alusel: igaüks teeb seda, milles kõige kindlamalt ja pädevamalt end hetkel tunneb! See tähendab siis Hannaliisa - laul, Leslie - lugude autorina, DJ Critikal - produktsioon.

Meil on vedanud, sest loominguline koostöö sujub meil küll väga hästi!

Palun kirjelda natuke lugude kirjutamise protsessi. Kuidas sa sõnu leiad - kas kirjutad lihtsalt jalutades midagi paberile või istud seltskonnaga laua taga või hoopis midagi muud?

Kui rääkida albumist "Film" siis loodan, et ka Lesliel on ühel päeval aega Elu24.ee online-intervjuu küsimustele vastata, sest tema on kirjutanud valdava osa albumil "Film" kuuldavast.

Lisaks löövad sõnade poole pealt kaasautoritena kaasa veel Chalice ja Liisi Ojamaa. Leslie ja Chalice puhul julgen kindlalt väita, et neid inspireerib kirjutama elu ise - nemad ja neid ümbritsev.

Millist muusikat ja bände kuulad?

Minu kõige lemmikumad: M.I.A, Miss Kittin, The Smiths, Erlend Oye, Brigitte Fontaine, Roisin Murphy, Rachelle Ferrel, 4hero, Mahavok, Mess, DJ Vadim, Prince jne

Mul ei ole ammu ühte kindlat lemmikstiili, mida kuulan. Kuulan väga erinevaid muusikuid ja erinevaid žanreid. Lähtun kuulamisel ikka hea muusika äratundmisrõõmust, mitte sellest millise stiili alla mõni bänd või laulja teoreetiliselt kategoriseerib.

Kus ja kuidas sa laulmist õppisid?

Olen käinud seitse aastat Ursel Oja laulustuudios Tartus (Ülenurme muusikakoolis). Viimase 1,5 aasta jooksul on mind pannud hoopis teist moodi hääle tekitamise nüansse tunnetama uskumatult kift ja väsimatu naine Zoja Herts - oma ala tõeline spetsialist.

Mis on Teie töös ehk laulmises kõige väsitavam?

Eks iga asi on vahel pisut väsitav. Üldiselt aga on minu puhul nii, et kui suu laulab siis laulab ka süda. Mulle meeldib tohutult muusikaga tegeleda, seda ise teha ja olla solist bändis HU?.

Nii et väike väsimus, mis vahel paratamatult mõnel põhjusel peale tuleb ei kaalu kuidagi üle suurt rõõmu ja energiat, mida saan vastutasuks muusikast.

Kas Teil on oma kodulehekülg ja kui on, siis mis on selle aadress?

HU? kohta saab informatsiooni järgnevatelt veebilehtedelt:

www.myspace.com/humuusika

www.mindnote.ee

Kuidas kommenteerid seda, et inimesed on pahased su viimase hiti üle ("Depressiivsed Eesti väikelinnad")? Miks vastukaja niivõrd valuline on?

Mulle ei tundu, et inimesed nii pahased oleks. Hetkel tundub siiski, et toetajaid ja asutajaid on tunduvalt rohkem kui pahandajaid ja kurjustajaid!

Ma pole mõistnud, miks seda lugu kohati nii isiklikult võetakse. Teema on muidugi tõsine, aga olles ka ise eluaeg väikelinlane olnud, ei riiva see lugu mind põrmugi isiklikult, sest ma ju tean, milline olen ma ise, millised on minu perekonnaliikmed, sõbrad ja naabrid ning milline on elu minu vanematekodus, mis asub Eesti väikelinnas.

Kuigi olen kasvanud ja elanud 20 aastat Tartus ei tunne ma ennast sellest loost riivatuna.

Minu paljude väikelinlastest tuttavate hulgast ei tunne millegipärast keegi end sellest loost riivatuna!

Miks tunnevad aga mõned teised? Võib-olla seetõttu, et väike tõetera on selles loos ikkagi sees ja mingisuguseid valulisi teemasid tuntakse ära. Inimesed võtke seda lugu chillilt, nautige sõnamängu ja ilusat viisi, see lugu ei kirjelda otseselt ja üheselt mitte kedagi teist, uskuge mind!!!!:)

Kas plaanite mõne video lindistada ja lugudega MTVsse minna?

Väikesed video plaanid on meil küll!!

Kas mõtlete kunagi välismaale minna edu saavutama? Millist riiki prooviksite?

Ma ei ole veel sellele mõelda jõudnud, sest hetkel siingi minu jaoks palju-palju uut ja huvitavat. Kindlasti oleks lahe ka kunagi Eestist kaugemale pürgida!

Kui tihti kasutad sõna "absoluutselt"?

Umbes kord päevas!

Kuidas läheb koolis? Kas jätkad õpinguid, lähed vastavalt erialale tööle või keskendud vaid muusikale?

Ülikoolis läheb väga hästi. Kaitsesin edukalt just oma bakalaureusetöö teemal "Noored popmuusikud Eestis", mille raames viisin läbi üsna mahuka kvalitatiivse uuringu, mille teostamine ja tulemused mulle kui noorele muusikule ja vb ka tulevasele sotsioloogile suurt huvi pakkusid!

Plaanin kindlasti jätkata sügisel õpinguid sotsioloogia erialal magistratuuris.

Esined sel reedel vabas õhus suurel festivalilaval - Rabarockil -, kuidas tunne on ses osas? Kuidas sulle Rabarock meeldib?

Olen selle festivali suur austaja. Ootan seal aset leidvat HU? laivi suure põnevusega. Kindlasti jään kuulama ja vaatama ka teisi esinejaid, kellest mõne Eestisse tulekut ma kohe väga ootan!

Kuidas sisustad enda vaba aega?

Praegusel hetkel mul ülikooli lõpetamise ja rohkete esinemiste kõrvalt vaba aega pole. Küll aga saabub jaanipäeva paiku väike vabaduse hetk ning siis sõidan sõpradega Saaremaale suvekodusse, kus minu varem puhkust alustanud perekond meid juba ees ootab!

Suvel tahaks leida ikka vaba aega, et lihtsalt päikese käes lesida ja raamatut lugeda, ujuda, naerda ja omade inimestega koos olla!

Millise soovituse, nõuande või mõttetera annaksid kohalikule noorele?

Kuulake head muusikat, sest uskumatuid pärleid leiab meie oma väikese Eesti muusikute loomingust üha rohkem ja rohkem! Hea muusika on nagu vitamiin, tean seda omast kogemusest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles