«Detsembrikuumus» pürib Oscari poole

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmiguru Artur Talvik kaasaga
Filmiguru Artur Talvik kaasaga Foto: Indrek Galetin

Ameerika Filmiakadeemia iga-aastasel parima filmi konkursil esindab parima võõrkeelse filmi kategoorias Eestit Asko Kase linateos «Detsembrikuumus».


«Mul on hea tunne,» ütles «Detsembrikuumuse» produtsent Artur Talvik. «Film on minu arust asja vääriline: kvaliteetselt tehtud, lugu jookseb. On eepikat ja väheke teistsugust lähenemist ka. «Detsembrikuumus» pole päris Hollywoodi action, tulistatakse naturaalselt ja plahvatused ei ole üle pingutatud.»

Kõikidest võõrkeelse filmi auhinnale kandideerivatest linateostest valib žürii neli nominenti, mille hulgast selgub Oscari laureaat. Ka nominentide hulka pääsemist peetakse filmimaailmas tubliks saavutuseks. 

«Ma olen realist, arvan, et selle nelja sisse veel ei mahu,» hindas Talvik filmi šansse. «Aga igasugu asju juhtub ja kõigeks peab valmis olema. Südamerabandust ma ei saa, kui ma võidu-uudist kuulen.»

Talviku sõnul esitab Osacri auhinna saamiseks Eestist komisjon, kuhu kuuluvad Jüri Sillart, Lauri Kaare, Tristan Priimägi, Kristiina Davidjants ja Kris Taska.

«Aasta auhinna saamiseks arvestatakse filme, mis on kinos olnud 1.oktoobrist eelmisel aastal kuni 30. septembrini jooksval aastal. Film peab kinos jooksma vähemalt kaks nädalat. Neil tingimustel on võimalik kandideerida. Reglement on päris karm.»

«Sinna tuleb ju kari filme ja akadeemia peab neid valikuliselt vaatama,» rääkis Talvik žürii töö kohta. «Filmid jaotatakse esimeses voorus vaatajate vahel ära ja need annavad oma hinnangu. Iga akadeemia liige ei vaata ju 100-150 filmi, mida kategooriasse saadetakse. Nominendid vaadatakse küll kõik läbi.»

«Meil on võib-olla seekord väike omainimese eelis: «Detsembrikuumuse» helirežissöör Solange S. Schwalbe (tuntud ka kui Solange of Hollywood) on ühtlasi Filmiakadeemia liige ja osaleb filmide valimisel.»

«Kui saadad filmi kuhugi «musta auku» ja mingit lobby sellele ei tehta, on üsna kahtlane, kas see kuhugi jõuabki. Aga meil on nn oma mees Havannas, kelle kaudu on ehk võimalik veidi lobistada. Eks see nii käibki, et kuskil kohvilauas soovitatakse teistel otsustajatele: vaata seda filmi ka.»

Parima võõrkeelse filmi kandidaatide vastuvõtt lõpeb 1. oktoobril. Ilmselt riputatakse kandidaatide nimekiri siis avalikult üles.

Milline on sinu meelest mööduva aasta parim Eesti film?

Kui suured on «Detsembrikuumuse» šansid Oscarite jagamisel?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles