Aidas hinnatakse tänavust saaki

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarmikas ja nobedate näppudega šotlanna Kate Young ei tule Viljandisse esimest korda.
Sarmikas ja nobedate näppudega šotlanna Kate Young ei tule Viljandisse esimest korda. Foto: arhiiv

Reedel ja laupäeval peetakse Viljandis traditsioonilist pärimusmuusika lõikuspidu koos paljude artistidega nii meilt kui mujalt.


Lõikuspidu on aasta esimest poolt ja suve kokku võttev minifestival, millele esinejad valitakse eelkõige suvisel Viljandi pärimusmuusika peol kõrva ja silma jäänud kontsertide ja aasta vältel ilmunud helikandjate põhjal.



Peo juhatab sisse mitmekesiste oskustega noor šoti muusik Kate Young, kelle viiulimängu ja sümpaatset lavalolekut on paljud pärimusmuusika sõbrad saanud nautida särtsakatel Ethno in Transiti kontsertidel.



«Tänavu pole kavas ülevaatekontserti, sest meil õnnestus just selleks ajaks saada Kate Youngi sooloesinemine,» rääkis üks peo korraldaja, Harlet Orasmaa. «Mullusega võrreldes on teistmoodi ka see, et peale aida antakse kontserte veel Viljandi Jaani kirikus ja kultuurimajas.»



Viimased kaks aastat on pidu peetud nii, et muusikud astuvad üles võimenduseta.



«Proovime ka tänavu akustilist joont hoida, kuid kõikide bändide puhul seda kahjuks teha ei saa,» ütles Orasmaa. «Osa pille teeb nimelt valjemat häält kui inimene ning nii tulebki vokaali vahel toetada, et mugav oleks nii kuulajal kui esinejal.»



Peol saab näha ja kuulda Eesti ühe tuntuma viiuldaja Tiit Kikase populaarteaduslikku katset «Kirev Kikas». See uurib, mis saab siis, kui lisada rahvamuusikale paar annust laserit, kaheksatuumaline protsessor ja näpuotsaga baite. Üles astuvad veel Johanson ja Vennad, Johanna-Adele Jüssi, Gjangsta ning tänavu lavale naasnud eesti-liivi kooslus Tulli Lum.



Reedele paneb punkti öine sussisahistamine. See on tasuta tantsujämm, kus pilli haaravad muusikud siit- ja sealtpoolt piiri.



Kahe päeva kaheksale kontserdile lisaks on aidas avatud roheline ja sinine vabalava, kus muusikal ja jämmil pole otsa ega äärt.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles