Kaunis välimus on naise tervisele kasulik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilu on sinu sees peidus.
Ilu on sinu sees peidus. Foto: Caro / Scanpix

Naha eest hoolitsemine ja mõõdukas meik muudavad sind kaunimaks, aga kas teadsid, et ka tervemaks? Tänu tervendavale mõjule on iluprotseduurid muutumas üha tavalisemaks ka patsientide ravimisel.


Kui sinagi oled üks neist, kes kosmeetikat jumaldab, kuid samas oma kirge häbeneb, siis nüüd pole enam põhjust. Teaduslikult on tõestatud, et enese eest hoolitsemine on tervisele kasulik.



Uuemad uuringuandmed kinnitavad, et naha hooldamine ja meik muudavad meid tervemaks ning on seetõttu leidnud tee ka raskelt haigete inimesteni.

Kahekümnes riigis, sealhulgas ka naabrite juures Rootsis on juba mõnda aega kasutusel programm, mis kannab ingliskeelset nime «Look Good, Feel Better» ning mis kujutab endast vähki põdevatele naistele mõeldud meikimiskursust, kirjutab ajakiri MåBra.

Rootsis saab kursustel osaleda kümmekonnas haiglas ning seal õpitu aitab naistel paremini toime tulla välimuses asetleidvate muutustega, mida raske haigus paratamatult kaasa toob.

Näiteks saab kursustel õppida seda, kuidas meigi abil kaotatud kulmusid või ripsmeid varjata, või kuidas hooldada ravi käigus ülikuivaks muutunud nahka.

Naiste ülestunnistuses, et ilusana tunnevad nad end paremini, pole midagi imelikku. Ka teaduslikud uuringud toetavad kosmeetika meditsiinilist efekti.

Prantsusmaal vähipatsientide hulgas korraldatud uuringust selgus, et iluprotseduurid aitavad vähendada stressi. Samuti aitab enda eest hoolitsemine taluda raviga kaasnevaid kõrvalmõjusid.

Rootsis asuva Karolinska ülikoolihaigla terapeut ja õde Ulla-Lena Gustafsson kinnitab, et vähihaigetele naistele suunatud iluprogrammist on tõesti kasu. Naised saavad tagasi kontrolli oma välimuse üle ning sellega ühtlasi kontrolli oma argipäeva üle.

Sellistel puhkudel ei ole meik üleliigne luksus, vaid sel on selgelt heategev mõju. mis aitab naistel olukorraga toime tulla.

Prantsusmaal on makeup-teraapiat katsetatud ka anoreksiat põdevatel patsientidel.

Koostöös suure kosmeetikafirmaga L'Oréal said ühes Pariisi haiglas viibivad anorektikud, kui nad arsti söömiskorraldusi järgisid, «tasuks» iluprotseduuri.

Ja tõepoolest - omamoodi iluravil oli tulemust, patsiendid hakkasid rohkem sööma, kui need, keda muude tasudega meelitati. Samuti läbisid nad kogu raviprogrammi korralikumalt ning nende enesehinnang tugevnes märgatavalt.

Sama kosmeetikaettevõte on teinud koostööd ka Lausanne'i haiglaga Šveitsis , et jälgida, milline on kosmeetikavahendite mõju vanematele naistele.

Huvitaval kombel selgus, et naha eest hoolitsemine võib vähendada kukkumisi ja nendega kaasnevaid vigastusi. Vanemad daamid on tänu iluprotseduuridele enesekindlamad, nad ajavad end rohkem sirgu ja ka nende tasakaal on seeläbi parem.


Kuus põhjust, miks oma välimuse eest hoolt kanda

- Ameerika psühholoogiaprofessor Nancy Etcoff, kellele muide kuulub väljend «survival of the prettiest» (lahti seletades: kõige kaunimad jäävad ellu), kinnitab, et tahtmine näha välja võimalikult parem on inimeste loomuses. Nii et seda ei tasu häbeneda.

- Ilus olemiseks ei ole vaja külastada plastikakirurge, ilu on tundeküsimus. Kui tunned end kaunina, kiirgab sinust rohkem enesekindlust ning enesekindlad inimesed paistavad sageli kaunimana kui ebakindlad.

- Meikimiskursusest võib kasu olla. On väidetud, et naised muutuvad iga generatsiooniga järjest kaunimaks. Kindlasti ei ole põhjus üksnes sobivates geenides, vaid naised pingutavad rohkem, et paremad välja näha. Me oskame olemasolevaid teadmisi parimal võimalikul moel ära kasutada.

- Luba endale aeg-ajalt mõni uus ilutoode. Hinnalt soodsate ilutoodete järjest laienev valik aitab samuti naistel end ilusamana tunda.

- Iluhooldus salongis on paljudele heaks stiimuliks. Tõepoolest, mõnda eesmärki on lihtsam saavutada, kui tead, et tasuks ootavad sind mõned luksust täis hetked.

- Kui tunned end ilusana, läheb selg kui iseenesest sirgu. Sul on parem rüht ja tasakaal.

Ja pea meeles, ilu pole mitte niivõrd vaataja silmades kui vaadatava enda sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles