Budistid ootavad konverentsile

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Väärtnõu.
Vello Väärtnõu. Foto: Urmas Luik

Budistlik ühing Eesti Njingma, mida veab Koonga vallas Veltsa külas budistlikku keskust rajav Vello Väärtnõu, korraldab Tallinnas 8.-10. oktoobrini arvult kolmanda rahvusvahelise konverentsi "Budism ja Põhjala", kus esinejaid kogu maailmast.

Konverents vaatleb budismi levikut Põhjamaades nii ajalises kui kultuurilises kontekstis, käsitledes muu hulgas kunsti, folkloori, muusika ja arhitektuuri seoseid budismiga.

Kolme päeva jooksul saab kuulata põnevaid ettekandeid nii idast kui läänest.

Ettekannetega astuvad üles doktor Hakan Wahlquist Stockholmi etnograafiamuuseumist ("Templid ja kloostrid Sise-Mongoolias"), Läti ülikooli Aasia õppetooli dekaan doktor Leons Taivans ("Borobodur: budism religioosse sünkretismi maal"), Vilniuse ülikooli orientalistikakeskuse dekaan doktor Audrius Beinorius, doktor Juha Komppa Oxfordist ("Muutlik Labrang-poliitika, religiooni ja kultuuri säilitamine Xiahes"), doktor Knut Jacobsen Bergeni ülikoolist ("Budismi varajane ajalugu Norras"), doktorid Natalja Jahhontova ja Alexander Andrejev Peterburist, Chimeg Oyun Mongooliast ja teised.

Eestit esindavad Jaan Kaplinski ("Eituste tee"), Mart Helme ("Seppuko ehk harakiri"), Villu Põldma ("Valgustuse filosoofia tolteekide nagualismis") ja Aado Lintrop ("Tšuudid, Himaalaja vennaskond ja Põhja Shambhala. Folkloor ja budism Roerichite omamütoloogias").

Konverents toimub Tallinna ülikoolis Uus-Sadama 5, sissepääs on tasuta. Ühingu sekretär Marju Broder sõnas, et kuigi seekord on konverents Tallinnas, on mõte siduda see edaspidi Pärnumaaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles