Halvatud inglanna seilab üksinda ümber Suurbritannia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilary Lister
Hilary Lister Foto: AP / Scanpix

Nelja jäseme halvatusega inglanna alustas eile ümber Suurbritannia seilamist.

36-aastane Hilary Lister alustas oma teekonda Doverist tema vajadustele kohandatud jahi abil, mida ta juhib hingamise abil, edastab Yahoo news.

Jahi juhtimiseks kasutatav mehhanism on sarnane tema ratastoolil olevaga, kus kaks hingamise abil töötavat pulka on ühendatud lülitiga, mis kontrollib purjesid ja võimaldab sõidukit tüürida.

Lister plaanis oma teekonda alustada juba möödunud nädalal, kuid elektroonikaviga ja murdunud mast katkestas selle.

«Kõigel, millel on võimalik murduda, murdus. Kuid nüüd on kõik parandustööd tehtud ja olen teekonnaks valmis,» lausus naine.

Lister seilab 18 tundi ööpäevas ja igaks ööks tuleb kaldale. Naisel on kaasas ka kummipaat ning ta peatuspaikades on hooldusmeeskonnad.

Inglanna loodab kogu teekonna läbida umbes kolme kuuga.

Kaelast allapoole halvatud Lister on ka varem seilamise rekordeid püstitanud. 2005. aasta augustis sai temast esimene neljajäseme halvatusega inimene, kes ületas La Manche`i väina.

Arstid diagnoosisid Listeril teismelisena reflektoorse sümpaatilise düstroofia, mis ta keha järk-järgult hävitas ja liikumisvõimetuks muutis.

Lister aga ei lasknud ennast sellest segada. Enne halvatust tegeles ta mitmete spordialadega. 2002. aastal aga hakkas tegelema purjetamisega, et tõsta eluusku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles