Barack Obama kasutab vabandavaid parasiitlaused

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: AP / Scanpix

Värskelt Nobeli rahupreemia saanud USA presidendi esinemistest on analüütikud välja noppinud peotäie lauseid, mida Obama sageli korrata armastab.


Nende lausete hulka kuuluvad «Muutus ei ole lihtne» (

Change isn't easy

), «See ei juhtu üleöö» (

It won't happen overnight

) ja «Tuleb ette tagasilööke ja valestarte» (

There will be setbacks and false starts

), vahendab Iltasanomat.

Kõikide Obama parasiitlausete kuningas paistab olema «Laske ma seletan» (Let me be clear). Arvatakse, et selle lause sagedase kasutamise põhjus on Obama soov oma keerulisi mõtteid lihtrahvale lähemale viia.

Obama on seda või mõnd sarnase mõttega lauset kasutanud sageli Iraagi-strateegiast, Afganistani sõjast, USA ning Hiina suhetest ja Türgi Euroopa Liitu võtmisest rääkides.

Voldemar Kolga: Obama maailmapilt on voolav

Psühholoog Kolga kommenteeris selliste parasiitlausete esinemist järgnevalt: «On täheldatud, et poliitikute laused ja mõtted enne valimisi on väga lihtsad ja selged. Kui nad valituks saavad, siis muutuvad mõtted keerulisemaks, mitmetähenduslikumaks. Nii ka nende tekstid.»

«Obama valimisloosung oli väga lihtne: «Me vajame muutust» (change). Pärast valimisi on ta sunnitud tagasi tõmbama, seletades, et muutus ei saa toimuda üleöö ja et asjad polegi nii lihtsad. Kognitiivne keerukus tema tekstides suureneb.»

«(Valimis)reklaamid peavadki olema lihtsad, sest nad töötavad tunnetel,» rääkis Kolga. «Seda tõdes juba 1903. aastal W. Scott oma raamatus «Reklaamipsühholoogia». Mõistusele töötav reklaam ei ole enam reklaam.»

Teise aspektina tõi Kolga välja Obama ebakindluse: «Võib olla - ja need laused viitavadki sellele - tunneb ta vajadust partnereid otsida ning vastutust jagada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles