Benito Mussolini oli MI5 agent?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benito Mussolini
Benito Mussolini Foto: AFP / Scanpix

Itaalia diktaator Benito Mussolini oli Esimese maailmasõja ajal Briti vastuluure MI5 agent.

Arhiividokumendid paljastasid, et Mussolini sai 1917. aastal MI5-lt nädalas palka 100 naela, kirjutab The Guardian.

Itaallane oli siis 34-aastane ajakirjanik, kes kirjutas Esimese maailmasõja kohta propagandaartikleid.

Mussolini palkamise käsu andis tollane MI5 juht Roomas ning hilisem välisminister Sir Samuel Hoare.

«Suurbritannia kõige nõrgem liitlane Esimeses maailmasõjas oli Itaalia, kes pärast Venemaal toimunud revolutsiooni konfliktist tagasi tõmbus. Mussolinile maksti sõda propageerivate artiklite eest 100 naela nädalas, see on praeguses vääringus 6000 naela,» selgitas dokumendid avastanud Cambridge`i ülikooli ajaloolane Peter Martland.

Hoare meenutas Mussolini palkamist oma memuaarides 1954. aastal. Ka olevat Mussolini välja pakkunud, et leiab inimesed sõjavastaseid proteste maha suruma.

«Suurbritannia ei soovinud, et sõjavastased aktsioonid peataksid Milano tehased ja selle tõttu olid nad valmis maksma ajakirjanikule suuri summasid sõja vajalikkust rõhutava propaganda eest,» selgitas Martland.

Väidetavalt kulutas naistevõrgutajana tuntud Mussolini enamiku brittidelt saadud raha armukestele.

Benito Amilcare Andrea Mussolini (hüüdnimi itaalia keeles Il Duce «juht») oli Itaalia peaminister ja diktaator aastail 1922–1943 ja seejärel juhtis aastatel 1943–1945 Saksamaa marionettvõimuna Itaalia Sotsiaalset Vabariiki.

Mussolini pooldas Itaalia astumist Esimesse maailmasõtta Antanti poolel. Kuna aga sotsialistid olid haaratud patsifismi ideedest, läks Mussolini nendega tülli ja ta heideti sotsialistide parteist välja.

Sõja-aastatel oli Mussolini sõdurina rindel ning sai seal haavata. 1919. aastal asutas ta vasakpoolsete vastu suunatud sõjaveteranide organisatsiooni Fascio di Combattimento (Võitlusliit), mis 1921. aastal kuulutas enda Rahvuslik Fašistlikuks Parteiks.

Oktoobris 1922 organiseeris Benito Mussolini järjekordse valitsuskriisi ajal Itaalia valitsusele ning kuningale Vittorio Emanuele III-le surve avaldamiseks demonstratsiooni, niinimetatud Marsi Roomale ning nõudis valitsust endale. 31. oktoobril 1922 kuulutas kuningas Mussolini peaministriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles