Downi tõvega loode sunnib naisi aborti tegema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Downi tõvega inimene saab elada täisväärtuslikku elu.
Ka Downi tõvega inimene saab elada täisväärtuslikku elu. Foto: Reuters / Scanpix

Järjest rohkem Rootsi naisi lükkab esimese lapse sündi edasi. Sellele vaatamata ei ole Downi sündroomiga laste arv suurenenud, sest emad lasevad haigusest teada saades aborti teha.


Mida vanemas eas naine emaks otsustab saada, seda suurem on oht Downi tõvega lapse sünniks, ometi pole kromosoomiveaga lapsi rohkem. Rootsi sünniregistri hinnangul on selle taga lootediagnostika ning suurenenud abortide arv, vahendab Aftonbladet.

Rohkem kui pooled naised, kes saavad teada, et kõhus kasvaval lootel on raske kromosoomiviga, otsustavad abordi kasuks.

Kuna diagnostikameetodid ja ultrahelitehnika on järjest paremaks muutunud, avastatakse võimalikud kõrvalekalded varakult, mis omakorda annab naistele võimaluse nn õigel ajal aborti teha.

Taanis võimaldatakse lootediagnostikat kõikidele rasedatele ning ka seal on selle mõju statistikale tuntav. Läinud aastal sündis Taanis 26 Downi sündroomiga last ja Rootsis 120.

Rootsi arenguhäiretega laste ja noorte ühenduse juhi Anna-Lena Krooki sõnul on vaid aja küsimus, millal ka Rootsis see arv tunduvalt kahaneb.

Tema hinnangul peegeldab selline areng ühiskondlikke väärtusi. Tegu on vastuolulise teemaga, sest ühelt poolt kinnitatakse pidevalt, et ka Downi sündroomiga inimesed saavad elada täisväärtuslikku elu, kuid samas käitutakse nii, nagu poleks neil mingit inimväärtust, valutab Krook südant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles