Fix esineb homme esmakordselt Rock Cafes

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Fix
Ansambel Fix Foto: Rock Cafe

Homme, 24. oktoobril astub esimest korda ajaloos klubi Rock Café laval üles ansambel Fix, külalisena esineb Rustpack.

1968. aastal Tartu rajooni kultuurimaja tiiva all alustanud tudengiansambel Fix on ennast tänaseks kindlalt Eesti muusikaajalukku jäädvustanud. Neljakümne ühe aastaga on kadunud pikad juuksed, lillelised püksid; muutunud on riigikord ja Fix-ist läbi käinud inimesed, kuid ansambel ise on alles.

Bändi muusikat on iseloomustatud kui pöörast kirevust alates jaanipäevasest külakantrist, Ukraina rahvaviisidest, hard-rockist, džässist, joodeldustest ja funky'st, lõpetades disko ja estraadiviisidega. Nii uskumatu kui see ka ei tundu, aga tõepoolest astub Fix laupäeval 24. oktoobril esmakordselt Rock Café lavalaudadele.

* Fix asutati Tartu Rajooni Kultuurimajas üliõpilasansamblina 1968. aasta oktoobris. Nime autor on endine suursaadik ja poliitik, nüüdne mõisnik Mart Helme.

* Fixi kõige põhjapoolsem kontserdikoht on Karjala tipus olev aatomiallveelaevade põhibaas Severomorsk, lõunapoolseim Zimbabwe, idapoolseim Petropavlovsk-Kamtšatski ja läänepoolseim Portugal.

* 1976. aastal sai Fixist esimene Eesti NSV kutseline rokk-ansambel. Siis oli ta Vanemuise teatri palgalehel.

* Ajakirja Noorus küsitluse põhjal tunnistati Fix 1979. aastal Eesti kõige popimaks bändiks. Kolm aastat hiljem oli ta samas pingereas kolmas.

* Kõige kauem on ansamblis vastu pidanud asutajaliige Väino Land. Tõsi, vahepeatuse tegi ta aastatel 1978–81 kollektiivis Repriis.

* Kõige kummalisem ööbimine on bändil olnud Habarovski lennujaamas ema ja lapse toas. Terve bänd ja saatjaskond registreeriti ametlikult sisse kui ansambli direktori Alar Madissoni lapsed.

* Prestiižselt Aarne Oidi võistluskontserdilt saadi 1978. aastal väga kõrge tunnustusena eripreemia instrumentaalpala «Ebaühtlane sirge» eest. 1979. aastal aga võitis Fix sama võistluskontserdi peapreemia, see tähistas juba absoluutset tippu. Võidupärg saadi Priit Pihlapi ja Juhan Süti looga «Kuninganna».

* Praktiliselt kõikide Fixi lugude seaded on teinud Evald Raidma.

* Lühim heakskiit pärineb Gunnar Grapsilt pärast Estonia kontserti 1982. aastal: «Isad on ikka isad».

* Fixis on tööd ja leiba saanud 58 inimest. Küll muusikutena, küll stuudiorežissööridena.

* Nähes vippide hulka, kes saabusid Estonia talveaeda kinnisele juubelikontserdile, ei pidanud kohalik kultuuridaam vastu ja küsis Fixilt, kuidas nad kõiki tunnevad. «Eks nad ole kõik meie pilli järgi tantsinud,» vastas Alar Madisson.

Uksed Rock Cafesse avatakse kell 22.00, piletid on müügil kohapeal hinnaga 125 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles