Eesti noorte geograafiateadmised on masendavalt kesised

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaart.
Eesti kaart. Foto: kaart.postimees.ee

Kanal 2 veebireporter palus kaubanduskeskustes koolivaheajal hängivatel noorukitel demonstreerida oma kaarditundmist ja sai ehmatavalt valesid vastuseid.


Noored eksisid kontuurkaardil Eesti asulate ja Euroopa riikide näitamisega. Viljandi paigutati näiteks Põhja-Eestisse. Vormsi saart peeti Muhumaaks. Olukorra päästis Saksamaalt pärit vahetusõpilane Diana, kes kenas eesti keeles näitas täpselt Eesti asulaid.

Euroopa riikide tundmisega polnud lugu parem. Nii näiteks arvas üks nooruk, et Island asub Iirimaa kohal. Eesti, Läti ja Leedu paigutati kuhugi Põhja-Saksamaa ja Taani kanti.

«Ei ole võimalik,» ütles nende tulemuste peale Tallinna Reaalkooli geograafiaõpetaja Ene Saar. «Ma saan aru, et mõnda väiksemat riiki ei tunta, aga Euroopa on koht, mida küll kõik inimesed peaksid teadma.»

Haridusameti eksamite osakonna juhataja Aimi Püüa arvas, et nõrkades testitulemustes on süüdi võttemeeskond. «Kui kaubanduskeskuses tulevad noored kenad mehed mikrofoni ja kaameraga, siis võib mängu tulla edevus. Teiselt poolt võivad mõned inimesed lihtsalt ära ehmatada.»

Varem jäi maailmkaardi tundmisega hätta «Selgeltnäijate tuleproovis» osalenud Indrek, kes ei osanud näidata Põhja- ja Lõuna-Ameerikat.

«Ma jään ajaloo tundmisega ikka täitsa hätta,» ütles Indrek ning paigutas Lõuna-Ameerika Gröönimaale ning Põhja-Ameerika vastavalt Lõuna-Ameerikasse.

Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles