Menstruatsioon muudab naise vastuvõtlikumaks astmale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PA Wire / SCANPIX

Igakuine menstruatsioonitsükkel mõjutab ka naiste kopsusid ning võib enne «päevade» algust bronhide tundlikkust tõsta.


Probleemile tähelepanu juhtinud Saksa kopsuarstid viitavad Šveitsis korraldatud uuringule, milles osales 574 naist, vahendab Frauenärzte in Netz.

Viini aastakongressil esitletud uuringust selgus, et umbes kuue päeva jooksul (kolm päeva enne kuupuhastuse algust ja kolm päeva selle ajal) võib naistel esineda bronhiaalset ülitundlikkust - seda tuvastati 13 protsendil naistest.

Tehtud tähelepanekutest on eelkõige kasu astmaatikutele, sest astmaatilised vaevused võivad kuu lõikes tugevalt varieeruda.

Astma all kannatavatel naistel tasuks niisiis jälgida, kas nende hingamisvaevused on sõltuvuses nende tsüklist ning kui nii, siis saab ka teraapiat vastavalt sellele kohandada.

Uutest andmetest on abi ka arstidel, kes saavad edaspidi naiste kopsufunktsiooni hinnates arvestada ka menstruatsioonitsükli võimalike mõjudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles