Filmimuuseum näitab auhinnatud loodusfilme

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosk Loutraki lähedal.
Kosk Loutraki lähedal. Foto: Teet Roosaar/Pärnu Postimees

Pühapäeval, 1. novembril kell 13 näitab EAM Eesti Filmimuuseum Tallinna Maarjamäe lossi kinosaalis kolme auhinnatud loodusfilmi sellesügisesest Matsalu loodusfilmide festivali programmist.


EAM Filmimuuseumi juhataja kohusetäitja Anari Koppeli teatel jätkab EAM Filmimuuseum heade Eesti ja välismaiste filmide tutvustamist. Sel sügisel on muuseum suunanud tähelepanu loodusele ja tema imelistele lugudele.

Esmalt näeb pühapäeval Surinamis toodetud sümpaatset lühifilmi "Ma armastan Loesjet", mis pajatab laiskloomadest Lõuna-Ameerika endises Hollandi koloonias Surinamis.

Noore laisiku surm mõjus Monique Poolile nii, et ta otsustas oma elu pühendada nende loomade päästmisele väljasuremisest. Koos mõne vabatahtlikuga üritab ta laisikuid loodusesse taasasustada. See on lühike ja väga tabav dokumentaalfilm ühe kogukonna naiste ühistest pingutustest, et elu ümbruskonnas paremaks muuta.

Järgmisena linastuv Rootsis toodetud "Vee hing" pajatab veest kui elu hoidjast. Vesi ei puhka kunagi, ta on pidevas liikumises. Väga isiklikust vaatepunktist lähtudes on autor vett filminud nii "mikro" kui "makro", veemolekulist jõgede ja meredeni, isegi jäämägedeni, nii teaduslikus kui emotsionaalses perspektiivis.

Filmipühapäeva lõpetab Soomes tehtud "Punakurk-kaur - hõige järvelt". Film jutustab ühe punakurk-kauri pereloo läbi aasta. Linnupaari pesa asub üksildase metsajärvekese ääres. Soomes pesitseb veel umbes tuhat punakurk-kauripaari. Vanarahvas teadis, et kauri hüüd ennustab vihma, toob õnne või õnnetust. Linnu omapärast häälitsust kuulda on tänapäevalgi põnev looduskogemus.

Kõigile külastajaile, kes tulevad filme vaatama, on sissepääs muuseumisse tasuta kell 12.30-13. Kõigile filmidele on peale loetud eestikeelne tekst.

2006. aasta sügisel asutatud filmimuuseum on Koppeli sõnade järgi kujunemisjärgus muuseum, mille kogudes on kostüüme, rekvisiite, Eesti filmiajalugu puudutavaid fotosid, käsikirju, dokumente, meeneid, trükiseid ja kinotehnikat; suurim hulk materjali puudutab legendaarset filmistuudiot Tallinnfilm.

Kogumise ja säilitamise kõrval tegeleb muuseum Eesti filmikunsti tutvustamisega teemanäituste ja ürituste kaasabil. 2012. aastal on muuseumil plaanis avada Maarjamäel esimene Eesti filmiajalugu käsitlev püsinäitus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles