Rooma keisri Hadrianuse villa alt leiti tunnelitevõrgustik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hadrianuse villa jäänused
Hadrianuse villa jäänused Foto: Wikipedia.org

Itaalias Tivolis avastasid amatöörarheoloogid Vana-Rooma keisri Hadrianuse villa alt tunnelitevõrgustiku.

Need olid mõeldud orjadele ja kaubatarnijatele, kes töötasid seal ilma, et nad oleks sattunud villa elanike ja külaliste jaoks mõeldud ruumidesse maapinnal, edastab Live Science.

«Paar samasugust tunnelit leiti ka varem, kuid nüüdne leid on mastaapsem ning neid tunneleid ei ole märgitud mitte ühelgi iidsel joonisel,» teatas Trento ülikooli arheoloog Marina De Franceschini.

Teadlased olid pikka aega oletanud, et Hadrianuse villa all võib olla palju majapidamisega seotud tunneleid.

Hadrianus oli Rooma keiser 117 – 138 pKr. Tivolis asuv villa oli üks tema residentsidest.  

Kui Hadrianus juhtis riigiasju või korraldas vastuvõtte, siis tema ruumide all tegelesid tuhanded inimesed villa majandamisega.

Teadlaste sõnul toodi sinna vajalikud kaubad, ilma et see oleks jäänud keisrile, ta pereliikmetele ja külalistele silma.

«Tegemist oli lausa tänapäevase süsteemiga. Umbes sellisega, nagu nüüd on kruiisilaevadel. Seal on luksuslik osa reisijatele ning varjatud osa meeskonnale,» selgitas De Franceschini.

Orjad olid need, kes villa alla rajasid majandamistunnelid. Tegemist olid pehme vulkaanilise kivi tufiga, mida hiljem kasutati villa maapealsete osade rajamiseks. Sajandite jooksul aga täitus villa mullaga ning vajus unustustehõlma.

Teadlased leidsid arhitektuuriliste jooniste abil paar sellist tunnelit ning siis arvati, et neid võib veel olla.

Paar aastat tagasi palus De Franceschini maa-aluste käikude asjatundjate ja amatöörarheoloogide grupilt Sotterranei di Roma abi Hardianuse villa käikude leidmisel.

Leiti nelja kilomeetri pikkune tunnelitevõrgustik, mis viis villast Tivoli Grande Trapezio piirkonda.

Hadrianuse ladinakeelne keisrinimi oli Imperator Caesar Divi Traiani Parthici Divi Nervae Traianus Hadrianus Augustus, sünninimi aga Publius Aelius Hadrianus.

Ta sündis 24. jaanuar 76 Italicas ja suri 10. juulil 138. Oli Vana-Rooma keiser 117 kuni oma surmani.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles