Ära pea dieeti - söö tomatit!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks muudele headele omadustele võib tomatist abi olla ka söögiisu vähendamisel.
Lisaks muudele headele omadustele võib tomatist abi olla ka söögiisu vähendamisel. Foto: Corbis / Scanpix

Unusta kummalised dieedid ja tüütud harjutused - söö parem tomatit ning oledki trimmis.


Tuleb välja, et tomati söömine tekitab kiiremini täiskõhutunde, mis omakorda vähendab isu igasuguste snäkkide järele, kirjutab Daily Mail. Ja seda, et pidev näksimine kehakaalule just soodsalt ei mõju, teame ju kõik.



Tomatis sisaldub rikkalikult aineid, mis aitavad vältida ootamatuid näljapuhanguid. Lisaks on tomatid ka ääretult lihtne ja suhteliselt odav toit.



Tomati head omadused tulid välja ühe uuringu käigus, kus tavalisele võileivale lisati ka kasulikke köögivilju.



Normaalses kaalus naistele vanuses 18 kuni 35 aastat pakuti määrdejuustuga tavalist leiba ning leiba, millele oli lisatud tomateid või porgandeid.



Kuigi eeldati, et porgandit sisaldav leib peaks tänu lisakiudainetele kõhtu paremini täitma, osutus kõige toitvamaks hoopis tomatileib.



Readingi ülikooli teadlase Julie Lovegrove'i sõnul oli tegu küll väikese uuringuga, kuid tulemused on siiski olulised. Edasiste uuringute käigus on kavas keskenduda sellele, kuidas tomatite söömine täpsemalt söögiisu reguleerivaid hormoone mõjutab.



Teadlased oletavad, et söögiisu pärssijaks võib olla tomatis sisalduv lükopeen, mis annab tomatile ka ilusa punase värvuse.



Lükopeeni kasulikest omadustest on räägitud varemgi. See aitab võidelda vähiga ja mõjub hästi viljakusele.



Varasemad uuringud on näidanud, et tomatid on head ka südamele ning et ketšup ja tomatimahl aitavad vähendada vere kolesteroolitaset.



Lisaks aitab pringi põsega tomati söömine säilitada naha nooruslikku välimust kuni kõrge eani.








Kommentaarid
Copy
Tagasi üles