Näitus targa mehe rikkalikust pärandist

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse koostaja, bibliograaf Kalli Kuhi koos näituse kõige suurema teosega.
Näituse koostaja, bibliograaf Kalli Kuhi koos näituse kõige suurema teosega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnaraamatukogus saab näha näitust, kuhu on välja pandud Uku Masingu luulekogusid, tõlkeraamatuid, usundifilosoofilisi teoseid ja mõnda kirjavahetusest.


Hilissuvel täitus luuletaja, filoloogi, polügloti, usuteadlase, teisitimõtleja ning paljude vaimuinimeste mõjutaja Uku Masingu sünnist 100 aastat ning seda sündmust on tähistatud mitmel moel.


Näituse koostaja, bibliograaf Kalli Kuhi ütles, et oli väljapanekuks kirjandust valides lähtunud soovist anda kas või pisukegi ülevaade neist paljudest valdkondadest, millega Uku Masing on tegelnud. «Minu nägemuses on Masing tohutu keeruline ja samas lihtne,» lausus ta.

Viljandist pärit luuletaja Lauri Sommer on kirjutanud Masingust nii bakalaureuse- kui magistritöö, samuti on tema sulest ilmunud novell «Hilised lemmelehed», mille teema on Uku Masingu siseilm ja armastuslugu. Neid ning veel mõnda Lauri Sommeri erakogust pärit pilti ja Masingu trükis ilmumata luuletust võib ka väljapanekul vaadata. Välja pandud teosed on pärit Viljandi raamatukogu enda fondidest.

Näituse juures saab vaadata ka kolme filmi: «Kitsas rada keset metsi», «Inimesepoeg valgel laeval» ja «Surm on öömaja põllul».

Lennart Meri on omal ajal nimetanud Uku Masingut kõige targemaks eestlaseks.
«Eks vist igal on oma ettekujutus Masingust ja võimalus teda avastada,» mõtiskles Kalli Kuhi. «Hingedeajal, mis oli meie soome-ugri esivanematele tähtis, on just sobiv Uku Masingule mõelda kas või seoses meie rahva saatuse ja olemisega. Ja mõelda ka sellele, mis vahekorrad on meil usu ja teiste reaalsustega.»

Näitust linnaraamatukogu kolmanda korruse saalis saab vaadata 21. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles