Seitse turistilõksude alternatiivi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilimanjaro
Kilimanjaro Foto: Wikipedia.org

Timesonline.co.uk pakkus välja seitse alternatiivi nende reisisellide jaoks, kes ei taha turistilõkse külastada.

Choquequirao: Machu Picchu alternatiiv – Tahad külastada mõnda inkade kadunud linna? Pööra Machu Picchule selg ja  sea sammud sellest paigast 160 kilomeetri kaugusel asuvasse Choquequirausse.

Konkistadoorid ei leidnud seda linna, mis oli «päikeselaste» inkade viimane kants. Linn asub 1500 meetri kõrgusel Apurimaci oru kohal.  Sinna sõitmine on aga omamoodi ekstreemne ettevõtmine – kaks päeva muuladel üle mägise maa ja läbi vihmametsa.  Seda paika külastab aastas ainult 10 000 inimest. See arv on Machu Picchu külastajatest vaid üks protsent.

Leptis Magna: Pompeii alternatiiv – Kui Pompeii on rahvarohke turistilõks, siis tasuks pilk pöörata Liibüa rannikul Tripolist 192 kilomeetri kaugusel asuva Leptis Magna suunas.

Pooleldi liiva mattunud linn on üks paremini säilinud Vana-Rooma linnu. Seal olev õhustik laseb külastajatel tunda, milline võis olla elu selle õitsejal 2. sajandil pKr.

Keiser Septimus Severus tegi Leptis Magnast ühe oma suurema metropoli. Linnast on alles 16 000 inimeste mahutava amfiteatri jäänused, kaarikute võiduajamise staadion, termid ja triumfikaar.

Kangchenjunga: Džomolungma baaslaagri alternatiiv – 5280 meetri kõrgusel asuv Džomolungma lõunapoolne baaslaager on üsna kõle paik. Enamik mägironijatest ei pea seda just meeldivaks.

144 kilomeetrit idapool asub aga Kangchenjunga mägi, kus olukord on hoopis teine. Kui Džomolungmal ei pruugi 5000 meetri kõrgusel just mõnus olla, siis Kanchenjungal saab 3600 meetri kõrgusel end mõnusalt tunda. Kui Džomolungma baaslaager asub libedal moreenipinnal, siis Kanchenjunga on lai kõrgmäestikuaas. Sel kuuleb karjamaal rohtu söövate jakkide kelli helisemas.

Humayuni haud: Taj Mahali alternatiiv – Peab olema täiesti ükskõikne ja külma südamega, kui India kuulus hauamonument Taj Mahal korda ei lähe. Aastas külastab seda paika kolm miljonit inimest ning seal on pidevalt ülerahvastatud.

India pealinna Delhi kesklinnast ligi viie kilomeetri kaugusel lõunapoolses eeslinnas asub üks teine haud. Tegemist on 16. sajandist pärit Humayuni hauamonumendiga. Punasest liivakivist monument rajati  1562. aastal teise Mughali valitseja jaoks. Arhitektuurilt meenutab see Samarkandis asuvad mausoleume. Humayuni hauamonument on Taj Mahalist sada aastat vanem ja ei ole liigselt silmi pimestav.

Meidumi püramiid: alternatiiv püramiididele – Giza püramiid on suurim, Saqqara vanim, kuid olemas on veel ka Meidumi püramiid. See asub Egiptuse pealinnast Kairost 48 kilomeetrit  lõunas.

See püramiid ei pruugi olla nii efektne kui varem mainitud, kuid sellegi poolest avastamist väärt. Püramiidi sisenemiseks tasuks varustada end valgusallika ja giidiga. Mõned selles püramiidis asuvad käigud on nii madalad, et seal saab edasi liikuda ainult end kokku surudes ja roomates. Selle külastamine võib meenutada indianajoneslikku seiklust.

Mount Kenya: Kilimanjaro alternatiiv – Kilimanjarol võib olla efektne nimi ning ta võib panna fantaasia tööle, kuid seda paika külastab aastas 25 000 inimest. Kilimanjaro on Aafrika kõrgeim tipp.

Aafrika teiseks kõrgeimal tipul Mount Kenyal on kaheksa kena matkarada, vähem inimesi ja parem vaade nii vihma- kui ka bambusmetsale. Lisaks veel kaunid kuristikud ja jääliustikud.

Mehhiko Copper Canyon: alternatiiv USA suurele kanjonile – USAs peetakse Suurt kanjonit üheks selle riigi parimaks vaatamisväärsuseks. Probleem on selles, et seal on pidevalt tuhandeid külastajaid.

Seda probleemi ei paista olevat aga Mehhikos asuvas Copper Canyonis – Barracal del Cobre`is. Sealne kanjon jätab endas sama võimsa või veelgi võimsama mälestuse kui põhjapool asuv naaber. Copper Canyonis saab matkata, jalgrattaga sõita, sukelduda või ratsutada.

Kõige populaarsem on see läbida rongiga, mis sõidab Chihuahuast Topolopamposse. Teekonnal ületatakse 37 raudteesilda ja sõidetakse läbi rohkem kui 80 tunnelist.  16-tunnine rongisõit  on omamoodi elamus, kuid alati ei pruugita kanjonit näha. Creelis ja El Fuertes tehaks kanjonisse eraldi ekskursioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles