Sidrunilõhn muudab inimesed heldeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske sidrunilõhn muudab inimesed heldemaks.
Värske sidrunilõhn muudab inimesed heldemaks. Foto: Caro / Scanpix

Kui tuba lõhnab puhtuse ja värskuse järele, on ka inimeste moraal kõrgem ning nad on lahkemad, väidavad teadlased.  


Ameerika Brigham Youngi ülikooli teadlane Katie Liljenquist on veendunud, et värskus ja puhtus tulevad kasuks nii koduseinte vahel kui kauplustes ja töökohtadel, vahendab Sydsvenskan.

Kõrgem moraal tähendab muu hulgas ka seda, et kauplustest näppamisi on vähem ning tahtmine tööd teha suureneb.

Õpetades lapsi oma tuba koristama, õpetad sa neile ühtlasi ka paremaks ja heldemaks inimeseks olemist, usub Liljenquist.

Väitele saadi kinnitust eksperimendi käigus, kus katsealused jagati kahte ruumi, millest ühte oli pihustatud vaevutuntavat värsket sidrunilõhna.

Katsealustele anti teatud summa raha, mis tuli teistega võrdselt jagada. Selgus, et hästi lõhnavas ruumis jagati summa laias laastus pooleks, kuid teises ruumis jätsid rahajagajad ligi kolm neljandikku rahast endale.

Samu ruume kasutati ka teises katses, kus tuli annetada raha kohalikule heategevusprojektile. Värske õhuga toas oldi valmis annetama 22 protsenti rahast, teises aga vaid tühised kuus protsenti.

Järgmisena plaanib Liljenquist uurida seda, kuidas puhtus ja värske olek inimeste arvamusi üksteisest mõjutada võivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles