Vana Baskini Teater tuleb külla

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Näidendi «Mu kallis lift», mis valiti mullu viie soome parima teatriteose hulka, kirjutas Bengt Ahlfors tuntud ja armastatud vanema põlvkonna näitlejale Lasse Pöystile.


Muide, ka Vana Baskini Teatri repertuaaris olev «Viimane sigar» on loodud samale suurepärasele koomikule.


Autor on oma lavateose kohta öelnud nii:
«Oli kolm põhjust, miks see näidend kirjutati. Esimene oli üksindus Helsingis - vanade inimeste üksindus. See paistab harva välja, kuid aeg-ajalt vilksatab ajalehtedes. Igal aastal maksab linn kinni umbes kahekümne kodaniku matused. Neil inimestel ei ole lähedasi ega sugulasi. Mõni on lamanud kodus surnuna paar nädalat, ilma et keegi oleks teda taga igatsenud. Kuidas möödusid elud, mis niimoodi lõpevad?

Mina, kes ma olen alati saanud elada perekonna ja sõprade keskel, ei või seda teada. Võin ainult aimata.

Teine põhjus oli lift Helsingis Eerikinkatu 9, kus asub minu töötuba. See oli stiilne lift ja ma armastasin seda. Vanaduspäevil ilmnes sellel ainult üks viga: see keeldus liikumast. Niisiis vahetati see välja. Kahjuks ei jäetud alles vana kesta ega sisustust, vaid kogu lift asendati isikupäratu ja halli kaadervärgiga. Selle vastu ei ole mul mingisuguseid tundeid, aga see töötab. Ja üllataval kombel on see toiminud inspiratsiooniallikana.

Kolmas põhjus oli Lasse Pöysti.»

«Mu kallis lift» esietendub 30. novembril kl 19 pärimusmuusika aidas.

LAVASTUS
Lavastaja Eino Baskin.
Kunstnik Jaak Vaus.
Muusikakujundaja Jaak Ojakäär.
Tõlkija Ülev Aaloe.
Mängib Lembit Ulfsak (Eesti Draamateater).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles