Teadlased: mustus on lastele kasulik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisut mustust teeb lastele vaid head.
Pisut mustust teeb lastele vaid head. Foto: GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Vanemad ei peaks laste mustaks saamise pärast nii hirmsasti muretsema, sest mõistlikul hulgal mustust on hoopiski nahale abiks pisemate haavade paranemisel.


Nimelt aitab naha normaalne bakterifloora haavade tekkimisel põletikke ära hoida, vahendab Svenska Dagbladet. Tavalised, ohutud stafülokokid takistavad üleaktiivse immuunsüsteemi käivitumist, mis omakorda võiks kaasa tuua kriimustuste või lõikehaavade paistetamist.



Sellise järelduseni jõudsid Kalifornia San Diego ülikooli teadlased pärast katseid hiirte ja inimrakkudega. Katse tulemused avaldati briti teadusajakirjas Nature Medicine.



Uuringut juhtinud professor Richard Gello sõnul aitab avastus välja töötada uusi meetodeid põletikuliste nahahaiguste raviks.



Uuringu tulemustega on väga rahul ka briti ühendus Parents Outloud, kes on käivitanud kampaania laste liigse poputamise ja äärmusliku puhtuse vastu. Ka Suurbritannia allergialiit usub, et bakterid on inimestele kasulikud.



Allergialiidu esindaja sõnul on allergiate hulk viimase kümnendi jooksul kolmekordistunud ning mingisuguse allergiaga on hädas iga kolmas britt, vahendab BBC News.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles