Kuidas üsna odavalt kaalus alla võtta

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervislik toit ei pea ole kallis.
Tervislik toit ei pea ole kallis. Foto: PantherMedia / Scanpix

Kui raha napib, on sageli lihtne langeda odavate, kuid ebatervislike toitude võrku, kuid tegelikult saab ka säästlikumalt majandades tervisliku toidu lauale ja saledama piha kauba peale.


Võtsime appi Tasteline'i toitumiseksperdi ja dietisti Mia Troberg Elonqi näpunäited, millest mõned on toodud ka allpool.

• Söö hommikusöögiks kaerahelbeputru, millele võid peale riputada purustatud linaseemneid või hakitud kuivatatud ploome. Pudrule lisaks söö ka üks muna. Nõnda saad odavast hommikueinest rikkalikult kiudaineid ja antioksüdante ning pisut oomega-3 rasvhappeid.


• Võileivakraam on kallis! Puder tuleb võileibadest odavam, kuid pudru asemel võid süüa ka müsliga segatud naturaalset jogurtit. Leivakatteks sobib hästi näiteks purustatud avokaado, mis on segatud kodujuustu, ürtide ja küüslauguga.


• Kõige parem ja odavam vahepala on puuvili, lisaks võiks süüa midagi valgurohket, näiteks pähkleid või mandleid (neile tehakse aeg-ajalt sooduspakkumisi). Sobib ka naturaalne jogurt, millele on lisatud hakitud kuivatatud puuvilju ja kõrvitsaseemneid.


• Kui õhtul hilja nälg kallale kipub, on kõige targem süüa midagi sellist, mis veresuhkru taset ei tõsta. Sobivad keedetud muna, köögiviljad ja oliivid, kodujuustu ja singiga täiedud avokaado või tuunikalasalat. Hädavariandina kõlbavad ka pähklid.


• Salateid valmista tavalisest peakapsast, mitte kallimatest lehtsalatitest. Kapsas on odav ning sisaldab ohtralt kiudaineid ja vitamiine.


• Leota ja keeda erinevaid ubasid ja läätsesid. Valmista korraga suurem kogus, mille võid väikeste kotikestega sügavkülma panna. Hiljem saad neid kasutada nii salatites, suppides kui pajaroogades.


• Valmista korraga suurem kogus tomatikastet, mida saad samuti portsjonitena külmutada. Tomatikaste sobib ideaalselt pasta juurde, kuid ka pajaroogadesse ja suppidesse.


• Kui liha on kallis, siis otsi odavamat kala. Värske räim on kasulik ja hea.


• Terve kana on tavaliselt odavam. Tee ahjupraadi, maitsesta kana oma maitse kohaselt ning küpseta ca 170 kraadi juures poolteist tundi. Ahjupannile lisa sentimeetri jagu vett ja soovi korral ka puljongikuubik. Esialgu küpseta kana rinnakuga ülespoole ning umbes poole küpsetusaja pealt pööra kana teistpidi, nõnda jääb liha hästi mahlane. Serveeri ahjus küpsetatud juurviljaga.


• Valmista magustoite õuntest, pirnidest, pähklitest, kookoshelvestest, kaerahelvestest ja tumedast šokolaadist. Ei ole eriti kallis, kuid valikuid on palju. Küpseta õunakook, mis on kaetud kaerahelvestega, tee ahjuõunu või -pirne röstitud pähklitega või veereta kookosest ja šokolaadist pallikesi.


• Igasugu poejoogid on sageli kallid. Paku joogiks tavalist vett, mille maitset saad luksuslikumaks muuta paari sidruni-, laimi- või kurgiviiluga. Rohelist teed võid juua ka kolm korda päevas.


• Rahakotti ei näri auku mitte pidupäevaks ostetud erilisem toidukraam, vaid just nimelt argised pisiostud.


• Loobu kiirtoidust ja koogikestest, võta võimalusel tööle kodutoitu kaasa.


• Osta võimalikult vähe poolfabrikaate.


• Muuda üks nädalapäev supipäevaks ja üks köögiviljapäevaks.


• Küpseta ise leiba ning valmista sobiv müslisegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles