Kaido Kirikmäe: Just Knud Qvigstadil on Eesti muusikaajaloos kindel koht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Kirikmäe
Kaido Kirikmäe Foto: Ergo Kuld

Täna õhtul esitleb Tartu klubis Plink Plonk oma suurimate hittide plaati «Jutustus kahest quningriigist 1988/2009» ansambel Just Knud Qvigstad. Soojendusesinejaks on üritusel tuntud muusik ja DJ Kaido Kirikmäe, kes rääkis Elu24 lugejatele Just Knud Qvigstadiga seotud mälestustest.

Kuidas sina Just Knud Qvigstadi juurde jõudsid ja mida esimest korda bändi kuuldes sellest arvasid?

Esimene kohtumine ansambliga leidis arvatavasti aset 1989. aastal, kui ema oli mulle ostnud Türi kaubamaja muusikaosakonnast kasseti nimega «Young Rockers» (firma Kuldnokk poolt väljastatu kogumik, kus lisaks JKQ loomingule olid esindatud J.M.K.E., Anachrones, Vennaskond, Varaan jne.).

Esmalt äratas tähelepanu muidugi ansambli keerukas nimekombinatsioon, kuid muusikaliselt õnnestus JKQ-l jääda kummaliselt kaugeks, mitte aga võõraks. Meelde jäi kindlasti lendlev vokaal ja kohalikule rockiscenene kohta ebatraditsiooniline lugude ülesse ehitamise vorm.

Päris minu maitse see siiski polnud, kuna tol ajal olin veendunud punkar ja anarhist ning kuulasin peamiselt erinevat punk rocki ja psühhedeelset indie poppi.

Kui oluline nähtus on Just Knud Qvigstad Eesti muusikamaastikul?

Kindlasti on neil Eesti muusikaajaloos kindel koht ja oma nägu. Võimalik, et just nemad tõid konkreetsesse ajajärku romantikat, mis ei kaldunud sentimentaalsuse suunas ja soundi, mis ei olnud parimas mõttes ei see ega teine ning kolmas samuti mitte. Samuti võisid nad olla tolleaegsed esoteerika lipu kandjad.


Just Knud Qvigstad esineb Tartu klubis Plink Plonk täna, 26. novembril algusega kell 22.00. Pilet üritusele maksab tudengitele 50 krooni ning kõigile teistele 75 krooni.

Tallinna klubis Rock Cafe esineb Just Knud Qvigstad laupäeval, 28. novembril algusega kell 22.00. Erikülalisena teeb kontserdil kaasa ka legendaarne Singer-Vinger. 100 esimest inimest saavad üritusele hinnaga 100 krooni, järgnevad peavad
sissepääsu lunastama 125 krooniga.


Kuula Just Knud Qvigstadi SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles