Nukufilmi ajatud meistriteosed jõudsid DVD-le

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Operaator Kõps seeneriigis»
«Operaator Kõps seeneriigis» Foto: Tallinnfilm

4. detsembril kell 14:00 toimub Solarise keskuses asuvas kinos Artis Eesti nukufilmi rajajatele keskenduva DVD «Aja meistrid» pidulik tutvustus. Taastatud filmidest ja DVD saamisloost vestavad legendaarne nukufilmimeister Heino Pars ja tema noor kolleeg Mait Laas.

Lisaks Elbert Tuganovi ja Heino Parsi elu ja loomingut tutvustavale Mait Laasi dokumentaalfilmile «Aja meistrid» on värskel plaadil ka digitaalselt taastatud pildi ja heliga Elbert Tuganovi «Hiirejaht» (1965/taastatud 2008) ja «Park» (1966/taastatud 2008) ning Heino Parsi «Operaator Kõps seeneriigis» (1964/taastatud 2006) ja «Nael» (1972/taastatud 2008).

Plaadi nimiteos, 2008. aastal valminud originaalsete animatsioonidega põnev ja südamlik dokumentaalfilm «Aja meistrid» on võitnud mitmeid auhindu, nende hulgas ka Eesti Filmiajakirjanike Ühingu aasta filmi 2008 auhinna Neitsi Maali ja FIPRESCI auhinna parimale Balti filmile 12. PÖFFil.

Eesti nukufilmi rajajatele on pühendatud ka kahe järgneva nädalavahetuse Mudilaste multilaegas: 5., 6., 12. ja 13. detsembril kell 11.00 kutsub lapsi Artise kinno operaator Kõps.

Pärast lustakat mängumöllu linastuvad Elbert Tuganovi ja Heino Parsi aegumatud filmid. Suurel ekraanil on võimalus näha nelja filmi, mis on meeldinud lastele mitme aastakümne jooksul.

 

«Hiirejaht»

Rež: Elbert Tuganov (1965/taastatud 2008)

Uljas vesternilugu nutikatest hiirtest ja nende tobedatest valitsejatest – kassidest. Rõõmsalt tvisti mängiv hiirteansambel kasutab ära kasside tähtsal ilmel peetava koosoleku teemal «Hiired» ja paneb toime kiire röövretke viljapõllule. Lõpuks kihutavad hiired suurel auto-hiirelõksul, mida kassid sabapidi järel veavad, ja lasevad püssidest võidusaluuti. Neid juhib uhke sombreeroga hiir, püstol vööl.


«Naerupall»

Rež: Heino Pars 1984

Muinasjutt lastele imelisest pallist, mis toob kõigile, kelle juurde ta satub, õnne ning rõõmu.


«Operaator Kõps seeneriigis»

Rež: Heino Pars (1964/taastatud 2006)

Ladus seikluslik metsaaluse maailma aimefilm, mille peal on juba praeguseks üles kasvanud neli põlvkonda lapsi. Valge habemik Metsatark tutvustab meie metsade seeni. Kuningas kivipuraviku ja kaunitar punapuraviku kõrval poseerib ekraanil ilus valge kärbseseen nagu Greta Garbo.

Arvukad ehtsad seened mängivad seisvaid statiste. Kuid puravik ja veel mõni juba «liiguvad» ja demonstreerivad oma kuuepäevast kasvujõudlust.


«Õed»

Rež: Elbert Tuganov, 1974

Lõbus lugu kahest kiuslikust õest, kes omavahel tülitsevad – beebieast vanaduspõlveni.


Pileti hind väikestele 40.- ja suurtele 50.- krooni .

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles