Moeklassika mitu nägu

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moekunstnik Ülle Suurhans-Pohjanheimo.
Moekunstnik Ülle Suurhans-Pohjanheimo. Foto: Peeter Langovits

Moekunstnik Ülle Suurhans-Pohjanheimo jagab nutikaid ja lihtsaid ideid, kuidas väikest musta kleiti peole minnes aksessuaaridega ilmestada.

Kui teil on kapis väike must kleit, pole põhjust peoriietuse pärast erilist muret tunda. «Kui kleit on  kvaliteetsest kangast, lihtsa lõikega ja istub hästi, peab see ka ajale vastu,» on moekunstnik Ülle Suurhans-Pohjanheimo veendunud.



Iseenesest võib ju musti kleite olla ka mitu, vaadates uue järele moevoolude muutudes paari-kolme hooaja möödudes. «Ning kuue aasta eest soetatud kleidi võib seitsmendal aastal jälle selga panna,» toob moekunstnik näite mõistlikust kleidiringlusest.  



Küll aga võib ajatut kleidiklassikat aksessuaaridega värskendada ja veelgi pidulikumaks muuta. Võimalused on piiramatud ja erilisi reegleidki ei pea moekunstniku sõnul järgima. Eri ehteid, jalanõusid ja ridiküle kombineerides võib anda kleidile kõige erinevamaid nägusid.



Ka vöö, boolero ja pidulik sall lubavad ohtralt mänguruumi. Siiski, salliga kutsub moekunstnik üles vägagi valiv olema: see olgu peo puhul uhkemat sorti ja sama pikk kui kleit, ka heast materjalist suurrätt on sobilik lisand. Pilkupüüdvaid ehteid ei pruugi säärases koosluses vaja minnagi.



Ülle Suurhans-Pohjanheimo mainib, et ka väikese ridiküli võiks kokteilikleidi juurde valida mõttega, et seda saab kanda vähemalt viis aastat. Ja peokingi ei peaks samuti igal hooajal välja vahetama. 



Kvaliteet, klassika, hea materjal ja disain on märksõnad, mis õiget lisandit leida aitavad. Näiteks retrokingad 1960.-70. aastaist võivad anda väga efektse tulemuse ja šanellstiilis kott mõjub alati hästi.  «Asju ei pea olema palju, aga need, mis on, olgu head,» soovitab moekunstnik garderoobi targalt planeerida ja emotsiooniostudest hoiduda.



Ehetest istuvad mustale kleidile moelooja sõnul hästi nii vääris- kui ka võltsehted. Pealegi on praegune mood vägagi demokraatlik, lubades pärispärlite juurde miksida kunstpärleid ja klaas­helmeid, samuti võib koos kanda eri metalle ja vääriskive. Mida rohkem, seda uhkem ja modernsem. Peen kuldkett üksi ei tee paraku efektiandjana tööd ära, tõdeb ta – siis võiks juba neidki rohkem kaela kuhjata. 



Vältida soovitab moekunstnik üht värvi käekoti ja kingade kokkusättimist à la must kott ja kingad. «Eri värvi ridikül ja kingad mõjuvad koos palju lustakamalt,» kinnitab ta. Kui aga tahetakse ühe tooni juurde jääda, võiks lisandite pinnatöötlus olla erinev.



Ülle Suurhans-Pohjanheimo kannab ka ise tihti musta kleiti, sobitades sinna juurde punast. Ehteid pigem mitte, sestap on käekotil suurem roll. «Midagi peab alati rohkem mõjule pääsema,» lisab ta veel ühe nõuande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles