Polaaralade põliselanikud vajavad sügavkülmikuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polaaralase põliselanikud vajavad sügavkülmikute ostmiseks raha
Polaaralase põliselanikud vajavad sügavkülmikute ostmiseks raha Foto: SCANPIX

Polaaraladel elavate kogukondade juhtide sõnul vajavad nad kliimasoojenemise tõttu rahalist toetust, et soetada sügavkülmikuid.

Kliimamuutuse tõttu on jahihooaeg lühemaks muutunud ja selle tõttu peavad nad lühema ajaga tapma rohkema arvu loomi, edastab Reuters.

Need loomad aga tuleb kuskil külmas säilitada. Varasemal ajal oli selleks jää, kuid kliimamuutuse tõttu on ka jääga hakanud probleeme tekkima.

Gröönimaa, Kanada, Alaska ja Siberi põliselanike kogukonnad peavad siiani traditsioonide kohaselt jahti mitmetele polaaraladel elavatele loomadele, kaasa arvatud vaalad, jääkarud ja põhjapõdrad.

Arktiliste alade põliselanikke ühendava organisatsiooni Inuit Circumpolar Councili (ICC) Kanada esindaja Violet Fordi sõnul on paljudel kogukondadel kliimamuutuse tõttu probleeme tekkinud.

«Vajame kogukondlike sügavkülmikuid, kuhu saab saagi säilitamiseks panna. Kliimamuutuse tõttu on meie jahihooaeg kahanenud ning tulevikus saab jahti võib-olla pidada vaid paaril korral aastas,» selgitas Ford.

ICC juht James Stott tõi drastilise näite oma onu kohta. 78-aastane Alaskal elav mees kukkus jahti pidades läbi jää ja külmus surnuks. Stotti sõnul peaks merejää praegu üsna paks olema, kuid kliimamuutusest tingitud soojenemine on seda õhemaks muutnud.

Gröönimaa põliselanike esindaja sõnul ohustab kliimamuutus nende elustiili – jää sulamine tõstab maailmamere taset, kahandab talvist külma aega  ning jahipidamisvõimalusi.

«Polaaralade põliselanikud on harjunud jahil olles läbima pikki vahemaid koerte ja kelkudega. Kuna jää enam ei kanna, siis hakkab see tava kaduma. See aga seab meie kultuuri säilimise ohtu,» lisas Gröönimaa esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles