Piparkoogitort

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparkoogitort
Piparkoogitort Foto: Sille Varblane

Meenutab küpsisetorti, aga on tehtud piparkoogitaignast küpsetatud plaatidest. See on minu leiutis ja suur lemmik!


Kook tuli 24x16 sentimeetri suurune ja koosnes viiest kihist piparkoogiplaatidest, kuues kiht oli peale pudistatud. Loomulikult võib teha ka vähem kihte.

Vaja läheb 1 kg piparkoogitainast

Täidis:
kohupiima-vahukoorekreem ja pohlamoos
400 g kohupiimapastat
1 pk (200 ml) vahukoort
2 spl suhkrut vahukoore vahustamiseks
kohupiimapastale suhkrut maitse järgi
1 purk pohlamoosi (minul oli õuntest, arooniatest ja pihlakatest keedetud valepohlamoos, aga olen teinud ka õuna-arooniamoosiga)

Küpseta piparkoogitaignast kuus piparkoogiplaati. Rulli tükk tainast küpsetuspaberil võimalikult õhukeseks, suure ahjuplaadi korral lõika ristkülikud, mis mahuvad kahekesi ühele ahjuplaadile, et oleks vähem küpsetamist.

Need plaadid peavad mahtuma kandikule või alusele, mille peal saad koogi valmis teha. Tõsta koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile, küpseta eelkuumutatud 200-kraadise ahju keskmises vahes umbes 15 minutit.

Küpsenud põhjad jätta lauale jahtuma, jahtunult võid tõsta üksteise peale.

Kui hakkad torti täidisega kokku panema, immuta enne põhjad mõlemalt poolt morsiga või miks mitte ka piimaga, kuigi mina pole viimast proovinud. Võtsin suure kausi, panin sellesse otsapidi piparkoogiplaadi ja valasin morssi peale, nii et see jooksis mööda plaati kaussi. Sealt tõstsin seda veel lusikaga põhjale. Keerasin põhjal teise külje ja tegin ka selle märjaks. Neid plaate nii küll immutada ei saa, et paned kandikule ja tõstad järjest lusikaga vedelikku peale, sest põhi on kõva ja morss valgub koogi alla.

Iga kihi vahele panin kohupiima-vahukoorekreemi ja selle peale valepohlamoosi.
Päris pohlamoos oma veidi mõrkja maitsega sobiks veelgi paremini, aga minul seda polnud.

Pealmisele kihile pudistasin kuuenda piparkoogiplaadi.

Piparkoogitorti sai lõigata juba paari tunni pärast, kuid parem on hoida seda hoida enne tarvitamist üle öö.

Piparkoogiplaadid võib küpsetada juba varem, et teha tort valmis päev enne koogi serveerimist.

http://www.toidupildid.blogspot.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles