Vetelpäästja leidis 2500 aasta vanuse talismani

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli vetelpäästja leidis Palmahimi ranna lähedasest veest 2500 aasta vanuse talismani
Iisraeli vetelpäästja leidis Palmahimi ranna lähedasest veest 2500 aasta vanuse talismani Foto: AFP / Scanpix

Vahemeres oma igahommikust suplust ja sukeldumist teinud vetelpäästja leidis 2500 aasta vanuse kurja silma eest kaitseva talismani.

Ekspertide sõnul võis see marmorist ketas kunagi paikneda mõne sõjalaeva või kaubalaeva vööris, kirjutab foxnews.com.

Vetelpäästja David Shalom tegi leiu Palmahimi ranna lähedasest veest. 5. – 4. sajandil e. kr. asus Palmahimis aga Yavne-Yami sadamalinn.

Valgest marmorist ketas on ühelt poolelt sile, teiselt aga kumer ning selle läbimõõt on 20 sentimeetrit. Ketta keskosas on näha kahte ringi, mis peaks silmapupilli kujutama.

Iisraeli merearheoloogia ametkonna juht Yaakov Sharvit sõnas, et leid kinnitab laialt levinud arvamust, et muistsed meremehed olid ebausklikud.

«Kurja silma eest kaitsvad kettad on tuntud ka joonistelt ja vaasidelt. Kaitsvad amuletid olid laevadel väga levinud, seda peeti omamoodi navigeerimise abivahendiks, mis aitas hoiduda ohu eest,» selgitas Sharvit.

Ta lisas, et seni on selliseid talismane leitud neli ja neid seostatud eelkõige sõjalaevadega, vähemal määral kaubalaevadega.

Vetelpäästja Shalomi sõnul oli ta snorgeldamas, kui üks asi ta tähelepanu äratas.

«Mulle jäi see asi silma, kuid ma ei teadnud, millega tegemist on. Ma ei tulnud selle pealegi, et see võib arheoloogiliselt tähtis leid olla,» sõnas vetelpäästja.

Sadamalinn Yavne-Yam rajati pronksiajastul ja selles elati kuni keskajani. Tänapäeva Yavne linn asub selle vahetus läheduses.

Iisraeli arheoloogid on seda piirkonda uurinud alates 1980. aastatest. Seni on leitud hilise pronksiaja ning Pärsia, Rooma ja Bütsantsi ajastust pärit esemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles