Tähismaade Tartu maja 5,2 miljoni eest müügis!

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Karlova linnaosas asuv Tähismaade  ajalooline maja on Irja vanavanaisa ning vanaisa ehitatud.
Tartus Karlova linnaosas asuv Tähismaade ajalooline maja on Irja vanavanaisa ning vanaisa ehitatud. Foto: www.city24.ee

Hea pakkumine kesklinna lähedalt! Müüa hoonestatud kinnistu Tartus, hinnatud Karlova linnaosas aadressil Võru 54.

Selline kuulutus seisab kinnisvaraportaali www.city24.ee leheküljel. Lähemal uurimisel selgub, et tegemist on Inno ja Irja Tähismaa paljuräägitud pesaga, mille renoveerimisega paarikesel kunagi päris suured plaanid olid.

Kinnistul asuvad kaks hoonet: Võru tänava poolsel küljel esimese vabariigi aegne kahekorruseline puitelamu (üldpinnaga ca 400m²) ja sisehoovis samast ajast pärit kivist tootmishoone (üldpinnaga ca 185m² ).

Korterelamu on osaliselt renoveeritud. Teisel korrusel asuvad kaks korterit. Esimesel korrusel on ajalooliselt asunud äripinnad - juuksuritöökoda, kellassepp, rauakauplus. Käesolevaks hetkeks on esimesele korrusele paigaldatud võimas ventilatsioonisüsteem, vahetatud aknad ja uksed.

Kogu maja elektrisüsteem uuendatud, samuti vee- ja kanalisatsioonitorustik. Liitutud on linna keskküttesüsteemiga. Sellega seoses on keldrikorrusele paigaldatud uus soojasõlm ja tubadesse uued terasradiaatorid.

Teise korruse korterid on remonditud. Rõõmsad kollased ja rohelised toonid annavad ruumidele avaruse mõõdet juurde. Säilitatud on osad vanadest akendest. Hästi on säilinud laiad auväärsed põrandalauad! Lisaks keskküttele on võimalik kasutada ka hubasust lisavat ahikütet. Taastatud on vanu ahjusid ja ehitatud ka uusi kamin-ahje.
Kõrge pööningukorrus võimaldab lisaruumide rajamist.


Miks te Inno ja Irja oma maja müüki olete pannud? Teil olid ju selle imetoreda hoonega suured plaanid – kohvik, hotell ning puhkepaik nii kunstnikele, kui ka kirjanikele, jne.

Meie elu ja plaanid lõi sassi Irja isa ootamatu surm möödunud sügisel. Peale isa surma jäi isa ehitatud Rakvere maja tühjaks ja Irja ema poleks üksi suutnud maja üleval pidada. Kaalusime eri variante ja otsustasime, et jääme truuks majale, mis oli kallim isale: Rakvere majale.

Isa ei kolinud sealt isegi Tartusse, kuigi olime teda meelitanud. See maja on tema enda kätega ehitatud, istutatud õuna- ja kirsipuud ning marjapõõsad, mägimännid, Irja on veetnud seal oma lapsepõlve ja tunneb metsas iga puud ning põõsast. Tuttav ja turvaline koht elamiseks.

Paigaldasime juba möödunud aastal majale uue katuse, nüüd paneme seina uued tapeedid ja värvime põrandad ja laed, ehitame aia. Rajame Rakverre omale kodu.

Ja sealt tulevad juba ülejäänud otsused. Mitut kodu pole mõtet üleval pidada. Ja ei jaksa mitme koha vahel sõeluda, kütus on ka järjest kallim. Rakverest Tartusse käia on vahva mõned korrad kuus, aga iga päev Tartu vahet kütta käib natsa üle jõu.

Kui kaugele olite oma Tartu maja renoveerimistöödega jõudnud?

Olime Tartu maja korrastanud eelkõige isa peale mõeldes, talle meeldis käia väga kohvikus ja küpsetada, mõtlesime rajada majja kohviku ja panna sellele nimeks Georg, võtta tööle armsad pensionieas vanemad tädikesed ning isa oleks saanud olla kohviku audirektor, kes siis oleks saanud ise ka köögis maitsvaid pirukaid ja saiakesi küpsetada.

Aga isa elupäevad jäid üürikeseks, peamiselt seetõttu, et tema enda pojad, kes matustel rääkisid, kui väga nad oma isa armastavad, hakkasid oma isa süüdistama seniilsuses, karjudes seda oma 80-aastasele isale otse näkku.

Isale, kes oli mõned aastad tagasi juba infarkti üle elanud. Nii et isa haaras südamest ja pärast seda tervis silmnähtavalt halvenes ja ta hakkas tänaval kokku kukkuma. Kuni tuli viimane kukkumine möödunud aasta sügisel, Rakveres, oma aias õunapuu all.

Miks selline äge tüli pereliikmete vahel?

Pojad karjusid, kuna isa kinkis Tartu maja Irjale. Ja kinkis seetõttu, et Irja oli ainus, kes oli võtnud nõuks oma vana isa maja juures abistada, maja kohustuste koorma enda kanda võtnud. Olukorras, kus vara oli ikka veel isa nimel.

Ja isa oli seda maja kümne aasta jooksul jõudumööda ülal pidanud, ja sai esimese infarktigi maja trepi peal, torujupp peos. Ja oleks olnud juba ammu teises ilmas, kui Irja poleks saanud ruttu jaole ja teinud südamemassaaži. Irja ei tahtnud, et see korduks, et isa surm saabuks, torujupp peos.

Kuid siiski, kas teie süda ei tilgu verd, et olete oma armsa Tartu maja müüki pannud?

Loomulikult on meil raske Tartu majast loobuda. Oleme sinna matnud palju aega, energiat, raha. Ja see ajalooline maja on Irja vanavanaisa ning vanaisa ehitatud. Vanavanaisa käis isegi jalgsi Võrust Tartusse maja ehitamas.

Maja on tugev ja korralik, üle elanud sõja ja nõukogude korralageduse. Aga me peame tegema mõned valikud. Me ei kujuta ette Tartu majaga tegelemist, kui see pole meie kodu.

Meie plaan oli siduda oma kodu kohvikuga. Nüüd, kus kodu on mujal, investeerime pigem oma uude kodukohta. Ja las selle maja saab endale inimene, kellele Tartu on armas, kellele Tartu on kodu.


Vaata ka uusi ja vanu ajaloolisi pilte Tähismaade müüki pandud Tartu majast!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles