Põhjakorealased on amfetamiinisõltlased?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea juht Kim Jong-un lehvitamas oma rahvale
Põhja-Korea juht Kim Jong-un lehvitamas oma rahvale Foto: SCANPIX

Rahvusvahelises raportis North Korea Review seisab, et suur osa põhjakorealastest on amfetamiinist sõltuvuses.

Lääneriigid on juba pikka aega süüdistanud Põhja-Korea valitsust narkokaubanduses, mille abil rahastatakse tuumaprogrammi, edastab cnn.com.

Raportis seisab, et Põhja-Koreas on terve amfetamiinitööstus ning kaks kolmandikku selle riigi elanikest on nimetatud narkootikumi lühi- või pikaajalised tarbijad.

Põhjuseks peetakse asjaolu, et Põhja-Korea amfetamiinitootjad ei saa Hiina poolse piiriületuskorra karmistamise tõttu enam nii palju seda narkootikumi Hiinasse viia. Selle tõttu on nad otsinud võimalus müüa seda riigi siseselt.

Põhja-Koreas kasutatakse amfetamiini kohta sõna «bingdu».

Üks raporti kirjutajatest on Lõuna-Korea Ewhani ülikooli teadlane Kim Seok-hyand.

Ta intervjueeris Põhja-Koreast põgenenud inimesi, kelle sõnul on seal amfetamiini tarbimine võtnud pandeemia mõõtmed.

«Osade allikate sõnul tarbivad kõik Põhja-Korea ja Hiina piiri lähedal elavad täiskasvanud amfetamiini,» sõnas Seok-hyand.

Ta lisas, et Põhja-Koreas kasutatakse amfetamiini ka valu leevendamiseks, kuna selles riigis on tervishoid väga vilets ning ravimeid napib.

«Haiglatesüsteem lakkas toimimast juba pikka aega tagasi. Selle tõttu vajavad põhjakorealased aineid, mille abil end ravida. Nad kasutavad ravimina ka amfetamiini, mille lõksu on kerge jääda,» sõnas Seok-hyand.

Põhja-Koreas ei avaldata narkotarbimise statistikat, selle tõttu ei ole amfetamiini tarbimist saadud ametlikult tõestada.

Seok-hyand rõhutas, et kõik, kes pärast 2009. aastat on Põhja-Koreast  põgenenud, on kinnitanud laiaulatuslikku amfetamiini tarbimist.

Uurija sõnul tarbivad amfetamiini oma töövälistel kokkusaamistel ka Põhja-Korea kõrged ametiisikud.

Ei ole teada, kui palju võib Põhja-Korea teenida ebaseadusliku relva- ja narkoäriga. Lõuna-korea luureraportites seisab, et Pyongyangi võimumeeste hämarad tehingud toovad Põhja-Korea tuumaprogrammi jaoks aastas sisse miljoneid dollareid.

Amfetamiin on sünteetiline stimulant. Varem kasutati amfetamiini narkolepsia, aktiivsus- ja tähelepanuhäire raviks ning söögiisu vähendamiseks ja kaalu langetamiseks. Ebaseaduslikult kasutatakse amfetamiini dopingu ja mõnuainena.

Alates 1971. aastast on amfetamiin ÜRO konventsiooni alusel liigitatud ainete hulka, mille kasutamine meditsiinilistel ja teaduslikel eesmärkidel on väga range kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles