Briti teadlaste sõnul leidsid nad kindlad tõendid maavälise elu kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti teadlaste sõnul leidsid nad kindlad tõendid maavälise elu kohta. Fotol uurimisõhupall
Briti teadlaste sõnul leidsid nad kindlad tõendid maavälise elu kohta. Fotol uurimisõhupall Foto: SCANPIX

Briti teadlaste sõnul leidsid nad stratosfääri uurides kindlad tõendid maaväliste organismide kohta.

Teadlased saatsid 27 kilomeetri kõrgusele uurimisõhupalli, millele jäi väikseid bioloogilisi organisme, mis ei pärine Maalt, edastab news.com.au.

Sheffieldi ülikooli molekulaarbioloogia osakonna teadlase Milton Wainwrighti sõnul on ta 95 protsendi ulatuses veendunud, et leitud organismid on maavälised.

«Meie seniste teadmiste järgi ei saa nad kuskilt mujalt olla kui kosmosest. Ei ole võimalik, et Maalt pärit organismid jõuaksid stratosfääri. Kui vaadata asja füüsikaseaduste seisukohalt, siis need said tulla vaid kosmosest,» selgitas teadlane.

Ta lisas, et kui kosmosest saabub jätkuvalt elusorganisme, siis tuleb inimkonnal oma senised arusaamad bioloogia ja evolutsiooni kohta üle vaadata.

Teadlase sõnul võivad stratosfäärist pärit organismidel olla DNA, mis samas näitab, et elu Maal võib olla samuti välistekkeline.

Wainwrighti sõnul  oli osa avastatud elusorganismidest kaetud kosmilise tolmuga.

Osakeste uurijate arvates võivad need mikroskoopilised elusorganismid olla pärit komeetidelt.

«Tegemist on väga puhaste osadega. Kosmiline tolm ei olnud nende sees, vaid pinnal. Selle tõttu arvame, et need pärinevad vesisest keskkonnast. Kosmoses on kõige tõenäolisemaks vee allikaks komeet,» selgitas Wainwright.

Ta eitas, et need osakesed oleks võinud Maa atmosfääri ülakihti jõuda vulkaanipurskega, kuna nad on liiga suured selleks, et purse oleks nad nii kõrgele paisata suutnud.

Teadlased saatsid uurimisõhupalli üles Suurbritanniast Chesterist 31. juulil. Sellele olid mikroskoopilised objektid, mis toimisid nagu kärbsepaber püüdmaks 27 kilomeetri kõrgusel olevaid osakesi. Hiljem maandus see uurimisõhupall Wakefieldi.

Briti teadlased plaanivad veel ühe sellise õhupalli üles saata oktoobris. See uurimine langeb kokku Halley komeedist pärit meteoriitide sajuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles