Parasiit võtab hiirtelt kassikartuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parasiit võtab hiirtelt kassikartuse
Parasiit võtab hiirtelt kassikartuse Foto: SCANPIX

USA teadlased avastasid, et parasiidiga Toxoplasma gondii nakatunud hiirtel kadus kasside kartus.

Uuring paljastas, et isegi lühiajaline nakatumine mõjus hiirtele, edastab Live Science.

Nimetatud parasiit tekitab hiirte ajus tsüste, mis muudava aju.

Seni teadlased ei teadnud, et hiirtel kaob kassi kartus pikaks ajaks juba lühiajalise nakkuse järel ning seda isegi siis, kui ei teki tsüste ega ajukelmepõletikku.

«See on väga ebatavaline, et isegi kui hiir on haigusest paranenud, ei teki tal kassikartust uuesti. Tegemist on jääva muutusega hiirte käitumises,» sõnas Berkeley ülikooli teadlane Wendy Ingram.

Ingrami arvates kahjustavad nimetatud parasiidid hiirte aju seda osa, mis on seotud lõhnatundmisega ning selle tõttu ei suuda hiired enam kassi lõhna tunda. Kassilõhn on see, mis tavapäraselt hiirtel kartuse tekitab.

Teise teooria kohaselt muudavad Toxoplasma gondii parasiidid hiire aju mälu ja õppimisega seotud piirkonda.

Toxoplasma gondii parasiite leidub kogu maailmas ja nad võivad nakatada imetajaid, kaasa arvatud inimene. Samas aga saavad need parasiidid paljuneda vaid kasside ja hiirte organismis. 

Kinnitamata andmetel meelitab neid parasiite kohale ka kassi uriini lõhn. Kass võib selle parasiidiga nakatuda eelkõige juba nakatunud hiiri süües.

Seda parasiiti leidub ka ühel kolmandikul inimestest ning selle olemasolu seostatakse enesetapukatsetega.

Ühe uuringu kohaselt on Toxoplasma gondii parasiidiga nakatunud inimesed neurootilisemad ning tunnevad end rohkem ebakindlalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles