Old Faithful – maailma üks tuntumaid geisreid

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Old Faithful.
Old Faithful. Foto: ReisiGuru

Old Faithful ei ole kaugeltki maailma võimsaim geiser ja seda ei veesamba kõrguse ega veehulga poolest. Ometi võib seda geisrit nimetada ülemaailmses mastaabis kõige tuntumaks. Ühest küljest on selle põhjuseks asukoht – USAs Wyomingi osariigi Tetoni maakonnas kuulsa Yellowstone'i rahvuspargi territooriumil. Teisest küljest aitab selle koonusgeisri tuntusele aga kaasa veesamba ülespurskamise suhteliselt suur tihedus.

Old Faithful, mida eesti keelde võiks tõlkida kui Vana ustav, purskab 32–56 meetri kõrgusele. Keskmiselt on purske kõrgus 44 meetrit. Ühe purskega üles paisatava vee hulk on erinevate pursete ajal vägagi erinev. Minimaalselt paiskab see geiser ühe purskega üles 14 ja maksimaalselt 32 m³ vett. Ka pursete kestus on erinev. Lühemad pursked kestavad umbes poolteist minutit, samal ajal kui pikemaajalised pursked võivad kesta 5 minutit. Old Faithfuli pursete intervall on 45–125 minutit. Keskmine pursete vaheline intervall on kaasajal 90 minutit, kuid veel 1939. a. oli see umbes 66 minutit. Pursete intervalli pikenemise täpne põhjus ei ole teada, kuid tõenäoliselt on see seotud põhjavee taseme langusega piirkonnas. Viimast on omakorda mõjutanud Yellowstone'i alal toimunud maavärinad. Enamasti järgneb Old Faithfuli pikemaajalisele purskele suurem pursete vaheline intervall, kuid päris kindlat seost pursete vahelise intervalli ja pursete kestuse vahel tänapäeval ei esine.

Old Faithfuli vee ja veeauru temperatuur on üpris kõrged. Enam kui 20 aastat tagasi toimunud mõõtmised näitasid, et 22 m sügavusel oli vee temperatuur 118 °C. Ülekuumenenud auru temperatuuriks purske ajal mõõdeti kuni 129 °C. Old Faithful ei ole ühenduses mitte ühegi teise kuumaveeallikaga Yellowstone'i rahvuspargi geisrite alal.

Loe edasi Reisiguru.ee'st!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles