Jaapanis leiti enesetappude ja halva ilma vahel seos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanis on enesetappudel ja halval ilmal seos
Jaapanis on enesetappudel ja halval ilmal seos Foto: SCANPIX

Jaapanis on tähele pandud, et tuuliste ja vihmaste ilmadega on sagenenud raudteedel tehtavad enesetapud.

Võimuesindajad soovitavad vihmaperioodidel tõhustada raudteejaamades valvet, edastab Huffington Post.

Psühholooge huvitas, kuidas halb ilma võib mõjutada meeleolu ning leida põhjuse, miks vihmaste ilmadega rohkem enesetappe tehakse.

Shiga ülikooli teadlastemeeskond eesotsas Hiroshi Kadotaniga uuris 971 enesetapujuhtumit ja enesetapukatset, mis leidsid aset 2002 – 2006 Tokyo, Kanagawa ja Osaka raudteejaamades.

Leiti, et enamik enesetappudest ja enesetapukatsetest tehti siis, kui 3 – 7 päeva järjest oli sadanud vihma ja olnud pilvine ning ei olnud päikest.  

Samas leiti, et enesetapupäeva ilm ei mõjutanud enesetapuotsust.

«Meie uuring näitas, et raudteedel kasvas enesetappude arv siis, kui mitu päeva järjest ei olnud päikest,» sõnas uuringu juht.

Jaapanis tehakse arenenud riikidest kõige enam enesetappe. Möödunud aastal oli enesetappude arv viimase 15 aasta madalaim, olles alla 30 000 juhtumi.

Uuringu autorid soovitavad rongijaamadesse panna sinist ja erksat valget valgustust, mis peaks aitama enesetappe ennetada.

Varasem uuring näitas, et rongiplatvormil olev sinine valgustus kahandas enesetappude arvu rongijaamades. Samas ei ole teada veel, milline psühholoogiline mehhanism selle taga on.

«Valgustus, olgu selleks siis kas sinine valgus või ergas valge valgus, kahandas raudtee enesetappe. Seda eriti siis, kui mitu päeva järjest puudus päikesevalgus,» seisi teadlasteb teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles