Lapsevanema kaheksa tähtsat uusaastalubadust

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida lubad uueks aastaks sina, lapsevanem?
Mida lubad uueks aastaks sina, lapsevanem? Foto: Reporters/SCANPIX

Seekord ei palu me sul kaalu langetada ega soovita, mida uuel aastal selga panna. Ka ei taha me, et sa lubaksid uuel aastal rohkem tööd teha - oh ei.


Veebilehe Alltombarn.se abil toome hoopis ära kaheksa lubadust, mida iga lapsevanem endale selleks aastaks võiks anda. Need ei ole rasked, kuid kindlasti on neist rohkem kasu kui lubadusest, et hakkad juba homsest dieeti pidama.


1. Ma aktsepteerin fakti, et ma ei pea olema täiuslik.

Sa ei pea alati heas tujus olema, ka sinu kannatus võib vahel katkeda, iga toit ei pea olema otsast lõpuni ise valmistatud ja nii edasi. Lastel pole sinu täiuseihalusest mingit kasu. Nemad vajavad tegelikult enam-vähem kindlaid piire ja reegleid, palju kallistusi ning ema või isa, kes end hästi tunneb.


2. Ma mängin lastega iga päev.

Nii väikesed kui ka suured lapsed vajavad vanemaga koos veedetud aega. Ning kuigi nende fantaasiamaailma sisse elamine võib tunduda raske, eriti kui sul on samal ajal palju muid asju, mida on vaja teha, siis on oluline siiski proovida. Mäng on üks lapse eneseväljendamisviise ning oma kohalolekuga aitad sa kujundada lapse emotsionaalset intelligentsust.


3. Ma hoolitsen oma keha eest.

Millal sa viimati oma vajadustega arvestasid? Isegi, kui pead end selleks sundima, siis tee seda! Liigu või treeni vähemalt pool tundi päevas ning mitu korda nädalas. See muudab sind rõõmsamaks, põletab liigset rasva ja tugevdab immuunsüsteemi.

Me ei räägi siin kõrgetasemelistest aeroobikatreeningutest, piisab ka hoogsast jalutuskäigust lähiümbruses või lähedalasuvas metsatukas. Söö tasakaalustatud toitu ja maga öösiti nii palju kui vähegi võimalik.


4. Ma õpin armastama kaost.

Pereelu on täis ootamatuid sündmusi - tüütuid viirushaigusi, piinlikke olukordi, musta pesu ja nii palju tööd, et tunneli lõpus valguskiirtki ei paista. Kuid kindlasti on ka hetki, mis on täis armastust, õnne, pisut märgi musisid ja imelisi juhtumisi. Tuleta endale meelde, et tänu lastele on sul õigus latti allapoole lasta.


5. Tõstan õhtusöögi koos perega au sisse.

Muidugi on lihtsam koju kiirustades midagi tee pealt kaasa haarata või kodus pirukas üles soojendada ning seda teleri ees nosida. Palju lihtsam, kui korralikult laua taga istet võttes koos õhtust süüa.

Tee seda siiski, sest tähtis pole mitte toit, vaid võimalus koos istuda ja möödunud päevast rääkida. Isegi teatud uuringud on näidanud, et lapsed, kes vanematega koos õhtust söövad, on koolis edukamad ja satuvad ka muidu harvemini pahandustesse.


6. Keskendun rohkem oma suhtele.

Abielu või kooselu on midagi sellist, mille eest tuleb hoolitseda, et see elus püsiks. Lapse kasvatamine nõuab meilt aga terve hulga energiat ning täiskasvanutel võib olla raske teineteise jaoks aega leida.

Lahendus? Hoidke teineteisel käest kinni nii tihti kui võimalik ning organiseerige vähemalt korra nädalas koju lapsehoidja, et saaksite kahekesi koos aega veeta.


7. Hoian sõpradega ühendust.

Elada saab ka sõpradeta - kuid miks? Loovuta igast päevast vähemalt veerand tundi sellele, et sõbrasuhteid elus hoida - kirjuta sõbrale kiri, saada kaart või helista talle. Sõprussidemed aitavad stressirohkete olukordadega elus paremini toime tulla.


8. Tuletan endale meelde, et lastega koosoldud aeg on väärtuslik.

Lapsevanemaks olemine ei lõppe kunagi, küll aga teeb seda lapsepõlv. Alles kasvas sul kodus beebi ning sa jõuad vaevu pilgutada, kui sinu ees seisab kolmeaastane, kes väidab, et on nüüd suur.

Maagilised aastad kaovad kiiresti ning pisipõnn sirgub iga päevaga vaid suuremaks. Pea meeles, et lapsevanemaks olles ei ole tähtsad aastad või muud teetähised, vaid igapäevased hetked. Peatu sageli ja ole tähelepanelik, ela olevikus ning ära unusta seda kõike hindamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles